Νεογάλ: Η τιμή στο γάλα είναι κάτω του κόστους, όμως έχει υψηλό φόρο

Νεογάλ: Η τιμή στο γάλα είναι κάτω του κόστους, όμως έχει υψηλό φόρο
Κάτω του κόστους είναι η τιμή του ελληνικού γάλακτος και δεν παίρνει άλλη μείωση, ενώ η τιμή του παστεριωμένου είναι πολύ υψηλή και

ουδείς κάνει λόγο για τη μείωσή της, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Νεογάλ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, με αφορμή τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκινά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, με στόχο τη μείωση των τιμών.

Σε επισήμανση του ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι το μέτρο της επιμήκυνσης της ζωής του φρέσκου γάλακτος κρίθηκε αποτυχημένο και ίσως θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα, μετά τον διάλογο που θα έχει ο υφυπουργός με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο κ. Σεβαστίδης υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται καμία επαναρίθμηση» και ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στον κλάδο, πρέπει όλοι «να κατανοήσουμε πως δεν μπορεί να μειωθεί άλλο η τιμή του».

Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι η θέση της βιομηχανίας γάλακτος, εξαρχής, ήταν πως η τιμή στο ελληνικό φρέσκο γάλα δεν μπορεί να μειωθεί γιατί ήταν, ήδη, κάτω από το κόστος. Αυτό διαπιστώνεται από τους ισολογισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων που διακινούν τις μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου γάλακτος και όλοι είναι στο «κόκκινο». «Άρα, οι εταιρείες αυτές γράφουν ζημιές γιατί πωλούσαν το ελληνικό φρέσκο γάλα κάτω από το κόστος» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν προϊόντα που έχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά γάλακτος, όπως τα υψηλής παστερίωσης, τα οποία κοστίζουν από 25 έως 30 λεπτά ακριβότερα και κανείς δεν λέει ότι σε εκείνη την κατηγορία του γάλακτος πρέπει να μειωθεί το κόστος. Στη χώρα μας, θέλουμε να μειώσουμε το ντόπιο φρέσκο γάλα, τη στιγμή που, ήδη, είναι φθηνό σε σχέση με τις άλλες αγορές. Για το ότι στον καταναλωτή είναι λίγο ακριβότερο σε σχέση με εκείνες τις αγορές ευθύνεται το ότι έχουμε 13% ΦΠΑ, ενώ στην Ισπανία 3% και στη Γαλλία 6%».

«Οι τιμές καθορίζονται από την αγορά και όχι με διοικητικές πράξεις» σημείωσε ο κ. Σεβαστίδης και απέκλεισε την περίπτωση των καρτέλ ελέγχου των τιμών σε αυτό το προϊόν. Όπως τόνισε «οι κανόνες του ανταγωνισμού είναι σε πολύ σκληρή κατάσταση» ειδικότερα για όσους δεν εισάγουν. «Εμείς δεν κάνουμε εισαγωγές. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση προϊόντων αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας, κατά 60% είναι από εισαγόμενη πρώτη ύλη. Οι επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό έχουν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση πχ με εμάς που δεν εισάγουμε. Και αυτό γιατί η μέση τιμή του γάλακτος σε αυτούς είναι μικρότερη από τη μέση τιμή του ελληνικού γάλακτος, το οποίο είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το ότι το τελευταίο διάστημα έχει συμπιεστεί η τιμή παραγωγού. Παρόλα αυτά, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλή» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ