To λαθρεμπόριο πλήττει τα οικονομικά μεγέθη της Παπαστράτος

  To λαθρεμπόριο πλήττει τα οικονομικά μεγέθη της Παπαστράτος
Η μεγαλύτερη άνοδος (+26%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων εμφανίζεται στην Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της KPMG για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου - σε αντίθεση με την Ελλάδα - συνολικά μειώθηκε το λαθρεμπόριο.

Κατάσταση, η οποία έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα φορολογικά έσοδα και στην υγεία, αλλά και στα μεγέθη των επιχειρήσεων του κλάδου. Για του λόγου το αληθές πέρυσι ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Philip Morris, εμφάνισε μείωση των εσόδων της κατά 13,3%, αλλά και υπερδιπλασιασμό των ζημιών της, λόγω της απουσίας εσόδων από θυγατρικές της. Αποτέλεσμα για πρώτη φορά η επιχείρηση να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μεταξύ των ελληνικών καπνοβιομηχανιών, με κριτήριο τις πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της περιορίσθηκαν στα 161,964 εκατ. ευρώ από 186,821 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ οι ζημιές της εκτοξεύθηκαν στα 13,781 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,526 εκατ. ευρώ το 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, τα στοιχεία για την Ελλάδα ισοδυναμούν με 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα και αποτελούν την μεγαλύτερη αύξηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσοντας την Ελλάδα 6η στην κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων. Στην Ελλάδα υψηλά είναι τα ποσοστά κατανάλωσης των παράνομων λευκών τσιγάρων (illicit whites) που το 2013 άγγιξαν το 12,2%. Τα παράνομα λευκά τσιγάρα-«μαϊμού» που παρασκευάζονται με μοναδικό σκοπό τη διοχέτευσή τους στην παράνομη αγορά, αποτελούν ένα διαρκώς αυξανόμενο είδος παράνομου προϊόντος καπνού. Ο όγκος διακίνησης των παράνομων λευκών τσιγάρων στην Ελλάδα για το 2013 έφτασε τα 2,8 δισ. τσιγάρα.

Η επένδυση της Παπαστράτος στο Αγρίνιο

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Παπαστράτος (Philip Morris) παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά από την έξαρση του λαθρεμπορίου εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, συνεχίζει τις επενδύσεις, στηρίζοντας παράλληλα την πρωτογενή παραγωγή και τους 25.000 Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. Στο πλαίσιο αυτό το Αγρίνιο εξελίσσεται σε κέντρο διεθνούς διανομής καπνών μετά τη μετατροπή των εκεί παλαιών αποθηκών της Παπαστράτος σε κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών ανατολικού τύπου, για όλη την Ευρώπη. Στις συγκεκριμένες αποθήκες, που πλέον όπως διαμορφώνονται σε logistics hub θα αποθηκεύονται καπνά προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ