Που κολλάει το ΞΥΣΤΟ και κυκλοφορεί σε «επιλεγμένα» σημεία

Που κολλάει το ΞΥΣΤΟ και κυκλοφορεί σε «επιλεγμένα» σημεία
Η τακτική του διαίρει και βασίλευε φαίνεται πως δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική

για τον ΟΠΑΠ καθώς το ΞΥΣΤΟ ή ΣΚΡΑΤΣ όπως ονομάζεται που υποτίθεται ότι κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα δεν βρίσκεται παρά σε σχετικά περιορισμένο αριθμό πρακτορείων. Ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό αν και η Hellenic Lotteries θυγατρική της ΟΠΑΠ ανεπισήμως προσδιορίζει τα πρακτορεία που διαθέτουν ξυστό σε πάνω από 1000 στην Αθήνα και σε περισσότερα από 300 στην επαρχία. Οι πράκτορες παραδέχονται ότι οι κινήσεις του ΟΠΑΠ έχουν αποτέλεσμα μερικό στην Αθήνα. Ακόμα όμως και αν ισχύει αυτό το μέγεθος το Ξυστό ή ΣΚΡΑΤΣ όπως λέγεται διατίθεται στο περίπου 30% των περίπου5000 πρακτορείων που βρίσκονται στην επικράτεια. Η αιτία του πολέμου ήταν η πρόταση της θυγατρικής του ΟΠΑΠ για σύμβαση με την Ομοσπονδία των Πρακτόρων η οποία καθόριζε την προμήθεια για το πρώτο έτος στο 8% αλλά στη συνέχεια έδινε τη δυνατότητα στην Hellenic Lotteries να καθορίζει μονομερώς το ποσοστό που θα αποδίδει.
Το γεγονός αυτό εξαγρίωσε την Ομοσπονδία των πρακτόρων που αντέδρασε καλώντας τα μέλη της να μην υπογράψουν καμίας μορφής ατομική σύμβαση με τον ΟΠΑΠ ενώ από την πλευρά του ΟΠΑΠ τις τελευταίες ώρες αρχίζει να μπαίνει νερό στο κρασί της σκληρής γραμμής καθώς μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Ωστόσο αυτό που έχει θορυβήσει τους πράκτορες είναι το γεγονός ότι η σύμβαση για το ΞΥΣΤΟ Λαχείο είναι πρόβα τζενεράλε για αλλαγή συνολικά της πολιτικής προμηθειών από τον ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του τελευταίου κάνει λόγο για αύξηση των προμηθειών για επίπεδα πάνω από 8% αλλά και για επιμερισμό του κόστους μεταξύ του Οργανισμού και των Πρακτορείων σε περίπτωση αύξησης των αποδόσεων για τους παίκτες σε ορισμένα παιγνίδια.
Και όλα αυτά ενώ σωρεία πρακτόρων βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με σημαντικές οφειλές και στις τράπεζες και κυρίως στον ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία με τις οφειλές φαίνεται να αποτελούν και το στόχο της διοίκησης του ΟΠΑΠ για την προώθηση του ΣΚΡΑΤΣ καθώς είναι ποιο ευάλωτα. Υπό αυτές τις συνθήκες η Ομοσπονδία των Πρακτόρων θεωρεί ότι στόχος του ΟΠΑΠ ειναι η δραστική μείωση των πρακτορείων και η δημιουργία μεγαλυτέρου μεγέθους καταστημάτων με μεγαλύτερους τζίρους και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ