Πόλεμος συμφερόντων για την πίτα των δισεκατομμυρίων του γάλακτος

Πόλεμος συμφερόντων για την πίτα των δισεκατομμυρίων του γάλακτος
Σε κατά μέτωπο σύγκρουση ενδέχεται να φέρουν οι αλλαγές στην αγορά του γάλατος δυο παλαιούς ανταγωνιστές.

Την ΦΑΓΕ των Δημήτρη και Θανάση-Κύρου Φιλίππου και την ΔΕΛΤΑ που ανήκει στα συμφέροντα της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η πρώτη ελέγχει μεγάλα μερίδια στο γάλα μακράς διαρκείας ενώ η δεύτερη στο φρέσκο. Με τις αλλαγές που δρομολογούνται οι Φιλίππου, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι έχουν ευκαιρία να χτυπήσουν και πάλι την εγχώρια αγορά ενώ η ΔΕΛΤΑ μπαίνει αυτομάτως σε ρόλο αμυνόμενου. Παράλληλα σειρά άλλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως η Όλυμπος των αδελφών Σαράντη, η ΜΕΒΓΑΛ της οικογένειας Παπαδάκη-Παπαθεοδώρου, η Δωδώνη συμφερόντων του ρωσικού fund, Strategic Initiatives και η γαλλική πολυεθνική Friesland θα πολεμήσουν είτε για την αύξηση των μεριδίων τους είτε για την διατήρησή τους.


Μέχρι τώρα υπήρχαν στην αγορά δυο βασικά κατηγορίες γάλακτος, το υψηλής και το χαμηλής παστερίωσης. Το υψηλής παστερίωσης πωλούνταν σαν μακράς διαρκείας. Εδώ ισχυροί είναι οι ΦΑΓΕ και η Friesland. Το χαμηλής παστερίωσης πωλούνταν ως φρέσκο και πανίσχυρη εδώ είναι η ΔΕΛΤΑ. Σε υπεραπλουστευμένους όρους, η διαφορά μεταξύ των δυο ήταν πως το πρώτο έμενε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω σε υψηλή θερμοκρασία από ότι το δεύτερο.


Σύμφωνα με τα όσα επιχειρείται να εφαρμοστούν, αυτό που πωλούνταν μέχρι τώρα ως γάλα 5 ημερών θα μπορεί να πωλείται περισσότερες μέρες. Παράλληλα εκκολάπτεται και μια νέα κατηγορία, του γάλακτος ημέρας που θα μπορεί να μείνει στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ δυο μέρες. Οι πέντε μέρες που προβλέπονταν μέχρι τώρα για το φρέσκο δεν άφηναν αρκετό χρόνο να εισαχθεί στην ελληνική αγορά γάλα από το εξωτερικό για να πουληθεί με αυτή την σήμανση. H κόντρα θα είναι σκληρή και το διακύβευμα μεγάλο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τις συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση η ΔΕΛΤΑ μέλος του ομίλου Vivartia που ελέγχεται από την Marfin Investment Group κατέγραψε σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα στο εννιάμηνο του 2013 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Συγκεκριμένα η ΔΕΛΤΑ ενίσχυσε κατά δήλωση του ομίλου περαιτέρω την ηγετική της θέση στους κύριους τομείς δραστηριότητας, καταγράφοντας αύξηση στα μερίδια στην αγορά του φρέσκου γάλακτος που έφτασαν το 32,5%. Και αυτό το ποσοστό θα επιχειρήσουν τώρα να διαβρώσουν οι ανταγωνιστές της. Όμως η ίδια, σύμφωνα με βιομηχανικούς παρατηρητές, μπορεί να παίξει δυναμικότερα στο μακράς διαρκείας ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος και για περισσότερες εισαγωγές από την μονάδα παραγωγής της στην Βουλγαρία.
Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα φαίνεται ότι η διελκυστίνδα ισχύος στην αγορά θα λάβει χώρα τόσο μεταξύ Ελλήνων και ξένων όσο και μεταξύ Ελλήνων. Στο παιχνίδι δεσπόζει μεν η Vivartia και η ΦΑΓΕ από κοντά όμως είναι η Δωδώνη της Strategic Ιnitiatives συμφερόντων του Dmitry Razonerov ο οποίος φέρεται να επιδιώκει εξαγορές αλλά και η Κρί Κι συμφερόντων Παναγιώτη Τσινάβου. Επίσης νέο ρόλο αποκτά και η Όλυμπος-Τυράς των αδελφών Σαράντη αλλά και η ΜΕΒΓΑΛ του επιχειρηματία Πέτρου Παπαδάκη. Επίσης μικρές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες πέρυσι βελτίωσαν τις επιδόσεις τους όπως οι ΕΒΟΛ και Τρίκκη ενώ όμως εξαφανίστηκε από την αγορά η Αγνό που είχε μερίδιο της τάξης του 8%. Καθοριστικές θα είναι βέβαια και οι κινήσεις των μεγάλων ξένων και ειδικότερα των Friesland και Danone. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος στην αγορά του γάλατος είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ οι παραπάνω ερίζουν και για τις πωλήσεις της φέτας συνολικού ύψους άλλου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως όπως και για του γιαουρτιού που εκτιμάται επίσης κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

Περισσότερα στο "moneypro" που κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ