Γιατί η Καρέλιας από τα bonus πέρασε στις απολύσεις!!!

Γιατί η Καρέλιας από τα bonus πέρασε στις απολύσεις!!!
«Εγιναν απολύσεις στην Καρέλιας». Πρωταπριλιάτικο αστείο ή πραγματικότητα; 

Της Ελένης Μπότα

Μια εταιρία που πριν από περίπου ένα χρόνο μοίραζε μπόνους 1,8 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους της, που πρόσφερε δεκάδες υποτροφίες και στήριξη σε πολλές οικογένειες του νομού Μεσσηνίας, προχωρά σε απολύσεις και προκαλεί αναστάτωση όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε ολόκληρο το νομό. Τι μεσολάβησε όμως για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με υγιή οικονομικά μεγέθη, «στιβαρή» χρηματοοικονομική διάρθρωση και μηδενικό δανεισμό να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες -όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας- δεν θα είναι και οι τελευταίες;
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Καρέλιας, περιέγραφε με μελανά χρώματα τις προωθούμενες αλλαγές της κοινοτικής νομοθεσίας για τα καπνικά προϊόντα, λέγοντας μάλιστα ότι εάν περνούσαν θα αφάνιζαν πάνω από το 40% των πωλήσεών της.Και μπορεί τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των τσιγάρων Slim, κατηγορία στην οποία η «Καρέλιας» έχει ισχυρή παρουσία και έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, όμως τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν.

Το λαθρεμπόριο
Η εσωτερική κατανάλωση τσιγάρων συνεχίζει να παρουσιάζει έντονη πτωτική πορεία, ενώ το λαθρεμπόριο αποτελεί σημαντικό «βραχνά» για την καπνοβιομηχανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΣΚΕΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης), το παράνομο εμπόριο ξεπέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το 20% από 5% που ήταν το 2009, ενώ το εμπόριο του παράνομου χύμα καπνού υπολογίζεται ότι μέχρι τέλους του έτους θα αγγίξει τους 500 τόνους.

Ποιος φταίει; Σύμφωνα με την διοίκηση της Καρέλιας, η κυβερνητική πολιτική με την υπέρμετρη φορολόγηση και «την προώθηση των συμφερόντων των ξένων πολυεθνικών εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων». Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Καρέλιας σε λόγο τους προς τους εργαζόμενους ανέφερε: «Δεν απειλήσαμε ότι θα κλείσουμε το εργοστάσιο και θα μεταφέρουμε την παραγωγή στο εξωτερικό, ούτε ότι θα μεταφέρουμε την έδρα της επιχείρησης αλλού. Δεν απειλήσαμε με περιορισμό των θέσεων εργασίας. Και το κυριότερο δεν «χαλάσαμε τον κόσμο» με μία επένδυση 3 εκ., όπως οι ανταγωνιστές μας».

Για την Καρέλιας η πολιτεία από το 2004 και μετά «ακολουθεί μια πολιτική στη φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνον δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς. Η πολιτική του υψηλού πάγιου φόρου και του υπέρμετρου ελαχίστου φόρου σε επίπεδα που παραβιάζουν ακόμη και κοινοτικές οδηγίες, δημιούργησε το τεράστιο λαθρεμπόριο, ενώ στέρησε από τον καπνιστή τις προσιτές αλλά νόμιμες λύσεις των οικονομικών σημάτων και του στριφτού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η κρίση μαστίζει την χώρα».

Από το 1888

Η ιστορία της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας ξεκινά το 1888, όταν ο Γιώργος και ο Ευστάθιος Καρέλιας δημιουργούν στην Καλαμάτα μια μικρή επιχείρηση, που προμηθεύει με καπνό την πόλη και τα γύρω χωριά. Τότε ακόμη το βιομηχανοποιημένο τσιγάρο ήταν άγνωστο είδος στην Ελλάδα. «Ο καπνός, καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή, έρχεται με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία. Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, τέσσερις γιους και τέσσερα κορίτσια. Αργότερα οι γιοι του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. Το 1916 ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο η «Ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου». Το πρώτο της τσιγάρο φέρει την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».


Το 1929 η εταιρεία Καρέλιας κατορθώνει να αναρριχηθεί στην 29η θέση των ελληνικών βιομηχανιών καπνού. Εκτοτε η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία. Το 1934 λανσάρει τα «Εξτρα Καρέλια» από καπνά Αγρινίου, ενώ μετά το πόλεμο του '40, προωθεί τα τσιγάρα «Αφοί Καρέλια», τα «Σέρτικα Λαμίας» με το περίφημο κόκκινο πακέτο και τα «Αφοί Καρέλια Αγρινίου». Το 1957 κυκλοφορεί το κλασικό πλέον «Καρέλια Φίλτρο» στην περίφημη κασετίνα που γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία. Επίσης την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν τα σήματα «Εκλεκτά», «Εξτρα Καρέλια», «Λουξ», «Ρεκόρ», «Rex», «Λήθη», «Ζαπάντι», «Ζαπάντι 12» και «Ζαπάντι 13». Το 1976 η εταιρία μπαίνει στο Χρηματιστήριο ενώ την διοίκηση αναλαμβάνει ο Γεώργιος Καρέλιας, ως διευθύνων σύμβουλος, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας. Τότε δημιουργείται το σήμα «Karelia Lights» που έρχεται πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του.


2η σε μέγεθος και μοναδική ελληνική

Σήμερα η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στην ελληνική αγορά και η μοναδική που παραμένει σε ελληνικά χέρια. Εχει δυνατότητα παραγωγής 45 εκατομμυρίων τσιγάρων ημερησίως και διαθέτει αντιστοίχως 45.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η Εταιρεία κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή). Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 346,6 εκατ. ευρώ από 307,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 20,5 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τη χρήση του 2012 η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 8,52 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: "Παραπολιτικά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ