Ηλεκτρονική: Όταν ο βασικός μέτοχος καίγεται για το τι θα λάβει από την ... πτώχευση

Ηλεκτρονική: Όταν ο βασικός μέτοχος καίγεται για το τι θα λάβει από την ... πτώχευση
Την ώρα που η Ηλεκτρονική Αθηνών βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της οι βασικοί μέτοχοι δίνουν το μήνυμα ότι ενδιαφέρονται να έχουν μερίδιο σε τυχόν πτώχευση της εταιρίας αντί να πείσουν για την προοπτική εξυγίανσης.

Αλλιώς πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι προκειμένου να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας ελήφθη απόφαση με τη δύναμη της πλειοψηφίας του βασικού μετόχου κ. Ιωάννη Στρούτση η οποία έδωσε στον ίδιο τη δυνατότητα να καλύψει εξ ολοκλήρου την υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων άνευ ψήφου μετατρέψιμων σε κοινές έχοντας το δικαίωμα προνομιακής ικανοποίησης από το προϊόν της εκκαθάρισης έναντι όλων των άλλων μετόχων.

Ουσιαστικά σε ελεύθερη μετάφραση αυτή η απόφαση αναφέρει ότι αν η εταιρία επιβιώσει τότε ο κ. Στρούτσης θα μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές και θα αυξήσει το ποσοστό του έναντι των υπόλοιπων μετόχων και αν δεν επιβιώσει θα έχει προτεραιότητα στην εκκαθάριση. Δηλαδή μονά ζυγά ο βασικός μέτοχος θα είναι κερδισμένος.
Επισημαίνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 είχε ληφθεί απόφαση για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης η οποία ανακλήθηκε.
Σημειώνεται ότι στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι ο κ. Στρούτσης έλαβε 20.833.334 νέων προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης €0,30 η κάθε μία. Αυτό αποτελεί στην ουσία συμψηφισμό των προκαταβολών έναντι μελλοντικών αυξήσεων που είχε βάλει ο κ. Στρούτσης τις προηγούμενες χρήσεις εκ των 750.000 Ευρώ το Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2013. Στις οικονομικές καταστάσεις πάντως δεν υπάρχει καμία αναφορά μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές.
Πέραν αυτών έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος εισπράττει ενοίκια κάθε χρόνο από την εταιρία του τα οποία στην τελευταία χρήση ήταν 196 χιλιάδες Ευρώ και στην προηγούμενη 380 χιλιάδες Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ