Ανοίγει ο φάκελος "Juwai": Γιατί οι Κινέζοι στοχεύουν στην ελληνική αγορά ακινήτων

Juwai σημαίνει σπίτι στα κινέζικα - Η ηλεκτρονική πλατφόρμα "πύλη" για τους κινέζους αγοραστές και η ροή των εκατομμυρίων ευρώ

Ανοίγει ο φάκελος "Juwai": Γιατί οι Κινέζοι στοχεύουν στην ελληνική αγορά ακινήτων

"Τζουγάι» σημαίνει «σπίτι στο εξωτερικό» στα κινέζικα και κάθε μήνα, περισσότερα από 3 εκατομμύρια Κινέζων μπαίνουν στο Juwai.com για να βρουν το δικό τους σπίτι στην Ελλάδα ή και αλλού. Το μεγαλύτερο portal διεθνών ακινήτων στην Κίνα παρουσιάζει 2,8 εκατομμύρια αγγελίες από 90 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσά τους, κάποιος μπορεί να βρει αυτή τη στιγμή έως και 2.000 ελληνικά ακίνητα, από ένα παλιό δυάρι στο Κερατσίνι που πωλείται αντί 35.000 ευρώ έως μία εντυπωσιακή βίλα 11 υπνοδωματίων στην Κέρκυρα, με τιμή εκκίνησης στα 40 εκατ. ευρώ.

 

«Οι Κινέζοι έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον κόσμο μετά τους Αμερικανούς και αποτελούν μια τρομακτική νέα ευκαιρία για τους πωλητές ακινήτων ανά τον πλανήτη», αναφέρει το site της Juwai και αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία σίγουρα έχουν αντιληφθεί ήδη όσοι ασχολούνται με τα ακίνητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Juwai, Κινέζοι αγοραστές ξόδεψαν 258 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας το 2017 και αναμένεται να διαθέσουν ακόμα περισσότερα φέτος. «Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήταν αυξημένο τουλάχιστον κατά 100% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Και το δεύτερο τρίμηνο είχε υπερτριπλασιαστεί», εξηγεί η Κάρι Λόου, διευθύνουσα σύμβουλος της Juwai.

Οι Έλληνες μεσίτες που τον τελευταίο καιρό δέχονται όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους αγοραστές που έχουν μόλις προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχουν σίγουρα αντιληφθεί ότι η εικόνα του Κινέζου που ζει με ένα μπολ ρύζι ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν. Σήμερα, η Κίνα είναι ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής πλούτου. Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης των UBS και PwC που μόλις δημοσιεύτηκε δείχνουν ότι η Κίνα «γεννούσε» έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε τρεις ημέρες το 2017. H Juwai υπολογίζει ότι έως το 2020, οι εύποροι Κινέζοι θα ανέρχονται σε 280 εκατομμύρια άτομα. Μάλιστα, το 97% των δισεκατομμυριούχων της χώρας είναι αυτοδημιούργητοι και με μέση ηλικία μόλις 56 χρόνων (δηλαδή μία δεκαετία νεότεροι από τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους), θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους όχι μόνο για να κάνουν επενδύσεις, αλλά και για να βιώσουν την καλή ζωή ή να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια της Δύσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές ακινήτων στο εξωτερικό από Κινέζους θα αγγίξουν τα 220 δισ. δολάρια έως το 2020, υπολογίζει η Juwai.

Και κόντρα σε ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν αγοραστή που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου αλλά και πίσω από το περίφημο «Great Firewall» (δηλαδή το Μεγάλο Τείχος της λογοκρισίας που επιβάλει το Πεκίνο στο ίντερνετ), οι Κινέζοι που κοιτάζουν προς την ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ καλά διαβασμένοι. Το Juwai.com είναι ο πρώτος σταθμός στην έρευνά τους (αφού σε αντίθεση με όλα τα αντίστοιχα δυτικά sites βρίσκεται πίσω από το τείχος της λογοκρισίας και είναι γραμμένο στη γλώσσα τους) αλλά μέχρι να πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα, έχουν ενημερωθεί σε βάθος για την κατάσταση της αγοράς, τις τιμές, το προφίλ του μεσιτικού γραφείου, τη φορολόγηση των ακινήτων, τη μεταναστευτική νομοθεσία και πολλά ακόμα.

Όσο για το τι ψάχνουν στην Ελλάδα; Η Κάρι Λόου της Juwai θεωρεί ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη. «Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τις επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα είναι η χρυσή βίζα. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο φιλικά προς τον επενδυτή προγράμματα βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί, με την Juwai να προβλέπει ότι μόνο φέτος, έως και 7.000 Κινέζοι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ έκαστος σε ακίνητα, προκειμένου να λάβουν τη λεγόμενη «golden visa». Όμως ανάμεσα στους υπόλοιπους παράγοντες που προσελκύουν τους Κινέζους στην ελληνική αγορά είναι το καλό κλίμα, το ελκυστικό lifestyle καθώς και οι χαμηλές τιμές των ακινήτων. «Ο ρόλος της Ελλάδας στο σχέδιο 'Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος' καθησυχάζει τους Κινέζους αγοραστές, καθώς τους δείχνει ότι οι επενδύσεις τους θα είναι ασφαλείς και ότι η περαιτέρω δραστηριοποίηση της Κίνας θα εμβαθύνει τους δεσμούς των δύο χωρών και θα τονώσει την ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις από κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Fosun και η COSCO επίσης λειτουργούν καθησυχαστικά και φέρνουν περισσότερους Κινέζους στη χώρα», σημειώνει η Λόου.

Για αυτούς τους αγοραστές, πάντως, Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. «Η Αθήνα πραγματικά μονοπωλεί τη ζήτηση. Υπάρχουν κάποιοι αγοραστές και σε άλλες πόλεις, αλλά οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν περιορισμένες γνώσεις για τη χώρα, και για αυτούς, η Ελλάδα είναι η Αθήνα», εξηγεί η Λόου της Juwai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ