Παραδεισένια διαμονή σε τιμή... ευκαιρίας: 8000 ευρώ τη βραδιά

Οι πιο ακριβές βίλες που ενοικιάζονται μέσω Airbnb στην Ελλάδα και κόβουν την ανάσα

Παραδεισένια διαμονή σε τιμή... ευκαιρίας: 8000 ευρώ τη βραδιά

Δέκα χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος τον Αύγουστο το Airbnb, καθώς η ιδέα που σκαρφίστηκαν κάποτε δύο συγκάτοικοι για να βγάλουν το νοίκι του μήνα, αποτελεί πια μια επιχείρηση αξίας 30 δισ. δολαρίων. Ένα από τα σημαντικότερα success stories της ψηφιακής εποχής γεννήθηκε όταν οι άφραγκοι συγκάτοικοι Μπράιαν Τσέσκι και Τζο Γκέμπια σκέφτηκαν να βγάλουν μερικά δολάρια, νοικιάζοντας σε τουρίστες το φουσκωτό στρώμα που έστησαν στο σαλόνι του διαμερίσματός τους, στο Σαν Φρανσίσκο. Μία δεκαετία μετά, το Airbnb είναι μεγαλύτερο και από τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων του κόσμου μαζί. Με περισσότερα από 5 εκατομμύρια σπίτια προς ενοικίαση σε 81.000 πόλεις και 191 χώρες, έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Και κάθε βράδυ, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται σε κάποιο κρεβάτι που νοίκιασαν στο Airbnb.

Της Κορίνας Σαμάρκου

Στην Ελλάδα της κρίσης, η ιδέα των Τσέσκι και Γκέμπια αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που στράφηκαν στην πλατφόρμα του Airbnb προκειμένου να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους, να καλύψουν τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και να επιβιώσουν σε καιρούς ανεργίας. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα για να διαπιστώσει κανείς ότι εκατοντάδες Αθηναίοι νοικιάζουν τα άδεια δωμάτια των σπιτιών τους σε τιμές που ξεκινούν ακόμα και από τα 9 ευρώ τη βραδιά.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του ελληνικού Airbnb. Εκεί όπου βίλες του ονείρου στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη νοικιάζονται σε όποιον έχει να διαθέσει πέντε, έξι ή επτά χιλιάδες ευρώ τη βραδιά. Θέα που κόβει την ανάσα, εντυπωσιακή πισίνα με υπερχείλιση, πολυτελής αλλά μίνιμαλ διακόσμηση, τζακούζι για στιγμές χαλάρωσης και τεράστιοι χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν μεγάλες παρέες, είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που έχουν τα ακίνητα αυτού του επιπέδου. Εδώ, οι ενοικιαστές σπάνια θα βρουν απέναντί τους έναν φιλόξενο αλλά ερασιτέχνη ιδιοκτήτη, πρόθυμο να τους μυήσει στη ζωή των ντόπιων. Αυτή είναι μια δουλειά σχεδόν αποκλειστικά για επαγγελματίες. Γραφεία που διαχειρίζονται δύο, τρία ή και περισσότερα τέτοια ακίνητα προσφέρουν όχι μόνο διαμονή, αλλά και υπηρεσίες concierge, τις οποίες θα ζήλευαν ακόμα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Ιδιωτικοί σεφ, νταντάδες, γυμναστές και μασέρ, πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά γιοτ ή ακόμα και ελικόπτερα βρίσκονται στην πόρτα των απαιτητικών ενοικιαστών με ένα τηλεφώνημα.

«Η Respiro Mykonos Villa είναι μια όαση, όπου θα νιώσετε μόνο το δροσερό θαλασσινό αεράκι να γαργαλά τις άκρες των μαλλιών σας», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει η οικοδέσποινα Κωνσταντίνα μία πέτρινη βίλα με πέντε υπνοδωμάτια και επτά μπάνια στη Μύκονο. Με κόστος που διαμορφώνεται στα 6.500 ευρώ τη βραδιά, η βίλα Respiro είναι ένα από τα ακριβότερα ελληνικά ακίνητα στο Airbnb. Όμως, όσοι θελήσουν να τη νοικιάσουν θα διαπιστώσουν ότι αυτή είναι ήδη κλεισμένη έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη Σαντορίνη, οι τιμές είναι εξίσου υψηλές. Η πρόσφατα ανακαινισμένη βίλα «Santorini Paradise Retreat» νοικιάζεται αντί 8.000 ευρώ τη βραδιά. Στις φωτογραφίες που έχει «ανεβάσει» στο Airbnb ο επαγγελματίας οικοδεσπότης Γιώργος, ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής δεν βλέπει μόνο την εκπληκτική θέα στην Καλντέρα και την εντυπωσιακή διακόσμηση της βίλας, αλλά και ένα σταθμευμένο ελικόπτερο, που δίνει μία μικρή γεύση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα δημοφιλέστερα των 50 ευρώ κλεισμένα όλο το 2019

Βλέποντας μερικές από τις φωτογραφίες των σπιτιών που νοικιάζονται στα ελληνικά νησιά, μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δύο από αυτά τα ακίνητα μπήκαν στη λίστα των δημοφιλέστερων της πλατφόρμας του Airbnb. Παραδόξως, όμως, τα ελληνικά σπίτια που ονειρεύονται περισσότερο οι χρήστες της εφαρμογής δεν είναι εκείνα που κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ τη βραδιά.

Ένα ρομαντικό στούντιο 60 τετραγωνικών μέτρων στα Χανιά, που κοστίζει μόλις 50 ευρώ το βράδυ, βρίσκεται στη wish list σχεδόν 80.000 χρηστών του Airbnb από όλο τον κόσμο. Χτισμένη μέσα στο βράχο, πολύ κοντά στη διάσημη παραλία Φαλάσαρνα, αυτή η μίνι-βίλα έχει περισσότερα από 100 θετικά reviews. Όμως όσοι επιθυμούν να περάσουν και αυτοί μερικές ημέρες στη βίλα-όνειρο των 50 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2019, όταν και εντοπίζεται η επόμενη διαθεσιμότητα.

Έως τότε, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο «Hector Cave House», ένα υπόσκαφο της Σαντορίνης που βρίσκεται στη wish list περίπου 133.000 χρηστών του Airbnb. Ένα παλιό κελάρι κρασιών, το οίκημα μπορεί σήμερα να φιλοξενήσει έως και πέντε επισκέπτες, ενώ διαθέτει βεράντα με τζακούζι και μαγευτική θέα στην Καλντέρα. Στην τιμή των 250 ευρώ τη βραδιά, αυτό το best seller του Airbnb είναι σχεδόν εντελώς κλεισμένο έως και τον Απρίλιο του 2019.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ