Τρεις απόψεις για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας

Αβεβαιότητα και αγωνία στην αγορά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές αναμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης

Τρεις απόψεις για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας

Aξιοπιστία και κινήσεις που στην πράξη θα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τις επενδύσεις, αναμένει η αγορά την «μεταμνημονιακή» περίοδο, καθώς η θεωρία περί «αυτονομίας» της ελληνικής οικονομίας αν δεν συνοδευτεί άμεσα από… πράξεις το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι η ενίσχυση της αβεβαιότητας. Η εμπιστοσύνη πρέπει να κερδηθεί από την αρχή και μέχρι να συμβεί αυτό οι αγορές και το ελληνικό Χρηματιστήριο... θα περάσουν από σαράντα κύματα. Αυτό που χρειάζεται για να αρθούν οι επιφυλάξεις και να δώσουν οι επενδυτές ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, είναι συνεπής και φιλική στις επενδύσεις πολιτική, και μέχρι να δοθούν  αυτά τα δείγματα γραφής τα ερωτηματικά θα ταλανίζουν το επενδυτικό κλίμα.

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Οι πρώτες μεταμνημονιακές μέρες χαρακτηρίστηκαν από ισχυρές ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικά μετά το τέλος του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι διεθνείς αναλυτές υπογράμμιζαν με εκθέσεις και δηλώσεις τους πως οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις για την Ελλάδα επιμένουν. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα χαμηλά έτους και πάνω από 20% χαμηλότερα από τα υψηλά τριετίας που άγγιξε τον Φεβρουάριο.

Τι λένε όμως για όλα αυτά τρία στελέχη της αγοράς;

«Περιμένουμε πράξεις»

Χάρης Γκότσης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

"Υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα καθώς ακόμη δεν έχουν δοθεί δείγματα γραφής" σημειώνει ο κ. Χ. Γκότσης πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχολιάζοντας την πτωτική τάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. "Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ο τρόπος που θα σχολιαστούν από τους ευρωπαίους παράγοντες, αν δηλαδή θα δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει εντός των όρων της συμφωνίας ακόμη και χωρίς τη δέσμευση το μνημονίου. Η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια χρυσή τομή, τηρώντας τους όρους της συμφωνίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών κι αυτό δεν γίνεται από την πρώτη μέρα. Η αγορά αναμένει πράξεις. Κατά τη γνώμη μου τηρείται στάση αναμονής από τις αγορές και αυτό δεν είναι αρνητικό, αναμένονται οι αποφάσεις και οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο τρόπος που θα χαράξει τη δική της αυτόνομη οικονομική πολιτική.

Σημαντικοί σταθμοί θα είναι η έξοδος στις αγορές και ο προϋπολογισμός. Ταυτόχρονα όμως το διεθνές κλίμα αυτή την περίοδο είναι δυσχερές ειδικά λόγω Ιταλίας. Υπάρχει εντεινόμενη διεθνής αστάθεια, με την κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου» HΠA - Kίνας, αλλά κυρίως τις εξελίξεις στην Iταλία που καθυστερούν τα σχέδια επανόδου της χώρας στις αγορές. Πιστεύω όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει και τότε θα δοθεί το σήμα ομαλότητας, που περιμένουν οι αγορές για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία".

«Χρειάζεται φιλικό περιβάλλον»

Νίκος Καυκάς,επικεφαλής επενδύσεων MErit

"Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται", σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. Όπως εξηγεί, "η πορεία της οικονομίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των επενδύσεων, του επενδυτικού κλίματος, και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να δημιουργήσουν θετικούς όρους για επενδύσεις. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται φιλικό περιβάλλον, σχέδιο κινήτρων, ενδυνάμωση ανεξάρτητων αρχών και δικαιοσύνης και εταιρική διακυβέρνηση. Ωστόσο η ανταγωνιστικότητά μας είναι χαμηλή, δεν λαμβάνονται αποφάσεις για να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, και η οικονομία, μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά επικρατεί ανησυχία για το αν θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%. Τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης χωρίς επενδύσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν... "

«Να αποφασίσουν»,Μάριος Κυριάκου, Senior Partner KPMG

Οι επενδύσεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία για τον κ. Μάριο Κυριάκου, και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει. "Για να καταφέρει η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις, πρέπει να αποφασίσει ότι τις θέλει και αυτό να το δείξει στην πράξη. Αν όμως για παράδειγμα αποφασίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αυξάνει τα κόστη για μια σειρά επιχειρήσεις που είναι οριακές, και δυσχεραίνει την ανάπτυξή τους και τις νέες προσλήψεις. Πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει προτεραιότητα την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, με τον τρόπο που θα διαχειριστεί το 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα. Αν το μοιράσει σε επιδόματα και προσλήψεις στο δημόσιο, δεν θα το επενδύσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα δώσει το λάθος μήνυμα. Αν το μοιράσει σε μείωση φόρων και στοχεύσει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αυξήσεις τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομία. Οσο για μεταμνημονιακή περίοδο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει, από τη στιγμή που οι όροι της σύμβασης που πρέπει να τηρούμε ισχύουν ως το 2060".

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ