Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για το χρέος μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου

Πώς σκέφτεται το επιτελείο να «κεφαλαιοποιήσει» τις ανακοινώσεις για το χρέος – Τα σενάρια για την νέα έκδοση ομολόγου, οι κινήσεις στη σκακιέρα των εντόκων γραμματίων - οι επερχόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους

Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για το χρέος μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης προκειμένου να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τη συγκυρία. Οι επόμενες κινήσεις που εξετάζονται είναι οι εκδόσεις νέων εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας προκειμένου να αντικατασταθούν τα τριμηνιαία και εξαμηνιαία έντοκα που έχουν υψηλότερο κόστος. Επίσης, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου στις αγορές μέσω ενός 10ετούς ομολόγου.

 

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η απάντηση που έδωσε άφηνε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: «το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές στο μέλλον, όπως ξέρετε, έχουμε ήδη κάνει δυόμιση επιτυχημένες προσπάθειες, δύο για νέα χρήματα και μία που αποτελούσε περισσότερο άσκηση διαχείρισης χρεών, η οποία ήταν πολύ σημαντική επειδή καθιστούσε τα ομόλογα μας πιο ελκυστικά για μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων. (σ.σ. Το ζήτημα της εξόδου) είναι κάτι που δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο βραχυπρόθεσμα.

Έχουμε δώσει οδηγίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι μέσα σε ένα -ενάμισι χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017, πρέπει να βγούμε στις αγορές τέσσερις-πέντε φορές τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά το πότε το χρονοδιάγραμμα είναι σωστό, είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, δεν είναι πολιτικό ζήτημα για να το αποφασίσει ο Υπουργός Οικονομικών και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον ΟΔΔΗΧ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση πολύ σύντομα, αλλά το πότε θα γίνει αυτό, είναι δική τους απόφαση».

Αυτό που πλέον χρειάζεται είναι η περαιτέρω μείωση της απόδοσης κάτω από το 4% ώστε και «τεχνοκρατικά» να διασφαλιστεί ότι δεν θα αισθανθούν ζημιωμένοι όσοι αγόρασαν προ μηνών τα επταετή ομόλογα που εκδόθηκαν. Το ενδεχόμενο η έκδοση να γίνει πριν από την τυπική λήξη του προγράμματος δεν έχει αποκλειστεί παρά το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί προ εβδομάδων λόγω των αναταραχών που προκάλεσε στις ξένες αγορές η Ιταλία. Στις 20 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου από τον οίκοS&P. Μια πιθανή αναβάθμιση κατά μια ή δύο βαθμίδες, ενδέχεται να αποτυπωθεί με περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ανοικτό επίσης παραμένει το ενδεχόμενο είτε τα χρήματα που θα αντληθούν από εδώ και στο εξής από τις αγορές είτε και τα δάνεια του «κουμπαρά» (σ.σ δηλαδή τα 24 δις. ευρώ που θα συγκεντρωθούν μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τονESM) να αξιοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων τμημάτων του ελληνικού χρέους όπως για παράδειγμα του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ. Πάντως, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αλλά το να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα επί των ελληνικών τίτλων ύστερα από οκτώ χρόνια απουσίας από τις οθόνες των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ