Όλα (τα διαθέσιμα του δημοσίου) σε ένα (τραπεζικό λογαριασμό) νοικοκυρεμένα

Νέο «σκούπισμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης – Προ των πυλών η συμφωνία με τους δανειστές

Όλα (τα διαθέσιμα του δημοσίου) σε ένα (τραπεζικό λογαριασμό) νοικοκυρεμένα

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία» είπε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και άναψε φωτιές. Όλα τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου –από ασφαλιστικά ταμεία μέχρι δήμους- θα πάψουν να είναι διάσπαρτα δεξιά και αριστερά και θα συγκεντρωθούν σε έναν ενιαίο τραπεζικό λογαριασμό. Το θέμα που και στο παρελθόν έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς «ο ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου» θα πρέπει να είναι έτοιμος ενόψει της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθούν ως επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας για τον «κουμπαρά» (cash buffer). Το στίγμα το έδωσε ήδη ο απερχόμενος γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής ο οποίος

από τους Δελφούς όπου βρέθηκε μέτρησε σε 48 δις. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα που μπορεί να έχει η χώρα μέχρι το τέλος του 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τότε.

Πώς μαζεύονται αυτά τα 48 δις ευρώ; Αν προστεθούν τα περίπου 10-12 δις. ευρώ των διαθεσίμων που εκτιμάται ότι έχει η χώρα αυτή τη στιγμή αν προστεθούν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορέων, τα χρήματα που θα εκταμιευτούν για το cash buffer από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που σχεδιάζεται να παράξει η χώρα μέχρι και το τέλος του 2020. Τα πρωτογενή πλεονάσματα από μόνα τους είναι πάνω από 20 δις. ευρώ στην τριετία 2018-2020 υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την μέχρι τότε περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ