Aδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρό ΥΗΣ

Aδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρό ΥΗΣ

Η εγκατάσταση του μικρού υδροηλεκτρικού αναμένεται να ωφελήσει ακόμη περισσότερο τους γεωργούς, αφού θα μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρό ΥΗΣ ισχύος 0,33 MW στη θέση «Φράγμα Σισανίου» του δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Με την 914/2017 απόφασή της, η ΡΑΕ χορηγεί στην Περιφέρεια, άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικό σταθμό μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,33 MW, αποτελούμενο από έναν υδροστρόβιλο τύπου Francis. Ο σταθμός κόστους 400.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα εγκατασταθεί, στο «Φράγμα Σισανίου» της δημοτικής ενότητας Ασκίου, του δήμου Βοϊου.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, αναμένεται να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην μείωση του κόστους λειτουργίας του αρδευτικού της περιοχής, αφού το 2% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θα κατευθύνεται στον νεοσύστατο Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζεται το αρδευτικό έργο, ενώ το 1% από τα έσοδα θα πιστώνεται ως επιστροφή στα τιμολόγια ρεύματος των κατοίκων της κοινότητας Σισανίου.
Το Σισάνι είναι μια μικρή γεωργική κοινότητα στους πρόποδες του Ασκίου και η δημιουργία της τεχνητής λίμνης και του φράγματος ήταν ένα από τα χρόνια αιτήματα των κατοίκων, που στην πλειοψηφία τους είναι καλλιεργητές φασολιού και κηπευτικών. Η εγκατάσταση του μικρού υδροηλεκτρικού αναμένεται να ωφελήσει ακόμη περισσότερο τους γεωργούς, αφού θα μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ