Οι μετοχές που αγνοούν την κρίση και προσφέρουν αποδόσεις έως... 1757%

Κόντρα στο ρεύμα πηγαίνουν 31 εισηγμένες, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών που διέκριναν την κρυμμένη δυναμική τους

Οι μετοχές που αγνοούν  την κρίση και προσφέρουν αποδόσεις έως... 1757%
  • Αποδόσεις που ξεκινούν από το 100% και φτάνουν ακόμα και το αστρονομικό  1757% κατέγραψαν οι μετοχές 31 εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ, την ώρα που το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας δεν είναι και το πλέον κατάλληλο για να δικαιολογεί συνθήκες χρηματιστηριακού «μπουμ». Παρόλα αυτά  κάποιοι επενδυτές που έσπευσαν στις αρχές του χρόνου να «ποντάρουν»  στις 31 εισηγμένες ,  είτε γιατί διέκριναν κρυμμένες προοπτικές, είτε γιατί απλά θέλησαν να ρισκάρουν, σήμερα μετράνε ιδιαίτερα υψηλές υπεραξίες.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Ο κλάδος της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο κλάδος των ορυκτών και των μαρμάρων, αλλά και εισηγμένες με «κόκκινα δάνεια» που κατάφεραν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ή έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες αναδιάρθρωσης. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Ομιλος Λιακουνάκου, οι μετοχές του οποίου θα μπορούσαν να αποτυπώνουν ακόμα και την εξεύρεση μαύρου χρυσού, αφού Euromedica και Axon φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των αποδόσεων. Οι μεγάλοι της ενέργειας επίσης βρέθηκαν στις επιλογές ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων. Μυτιληναίος και Τέρνα ενεργειακή σημείωσαν την ίδια περίοδο αύξηση στη τιμή της μετοχής τους κατά 45%. Καθοριστικό ρόλο στην προοπτική του Γενικού Δείκτη το επόμενο εξάμηνο θα παίξουν δύο παράγοντες. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που σημαίνει χρέος, μνημόνια κλπ, και η ικανότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την πρόκληση των stress tests. Από τις αρχές του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 84 μονάδες από το σημείο εκκίνησης των 643 που είχε κλείσει στις 31/12/2016, ενώ συνολικά από το σύνολο των εισηγμένων 128 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΧΑΛΚΟΡ

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, "πρωταθλητής" σε απόδοση είναι η Βιοχάλκο με κέρδη 131,2% από την αρχή του χρόνου. Στρατηγική του ομίλου είναι η αξιοποίηση των συμμετοχών του . Μετά τη συγχώνευση της Σωληνουργείας Κορίνθου με τα Ελληνικά Καλώδια και τη δημιουργία της CENER τώρα ήρθε η σειρά των ΕΛΒΑΛ-Χαλκόρ που επηρέασε θετικά τη μετοχή της Χαλκόρ. Η μετοχή της υπερτριπλασίασε την τιμή της από την αρχή της χρονιάς και από 0,42 ευρώ έφτασε τα 1,35 ευρώ.

Κι αυτό για τις προοπτικές που της δίνει η συγχώνευση καθώς μέσα από την απορρόφηση θα προκύψει ένας μεγαλύτερος όμιλος με πολύ καλύτερη χρηματοδοτική διάρθρωση, αυξημένη κερδοφορία και ισχυρότερο αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή χαλυβουργία.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, και όσες εισηγμένες τον εκπροσωπούν, έδωσαν μεγάλες αποδόσεις ενώ οι προοπτικές του κλάδου συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το Ιασώ σημείωσε αύξηση 171% στο ενδεκάμηνο, ενισχυμένο από τη βελτίωση των μεγεθών του και την πώληση του IASO General, το Υγεία αύξησε την τιμή της μετοχής του κατά 120%, λόγω

της βελτίωσης των μεγεθών του ενώ και η τιμή μετοχής του Ιατρικου Αθηνων αυξήθηκε κατά100%. Το ρεκόρ απόδοσης όμως το διατηρεί το υπερχρεωμένο Euromedica, έχοντας υπερδεκαπλασιάσει την τιμή του από την αρχή της χρονιάς στα 0,13 ευρώ από 0,01 ευρώ.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής τους σημείωσαν και όσες εταιρείες πέτυχαν συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, όσες… φημολογείται ότι θα πετύχουν, αλλά και όσες πέτυχαν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Η μετοχή της Μoda Bagno αυξήθηκε κατά 187,6% μέχρι σήμερα, καθώς εκτός από την ευνοϊκή συμφωνία που πέτυχε με τις τράπεζες, η εταιρία έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό του δικτύου της. Η μετοχή της Σφακιανάκης, σημείωσε άνοδο 331% καθώς η διοίκηση κέρδισε το στοίχημα της αναδιάρθρωσης με αύξηση κεφαλαίου ενώ λόγω αναδιάρθρωσης η Μedicon αύξησε την τιμή της μετοχής της κατά 181%.

Μάρμαρα υψηλών αποδόσεων

Μεγάλες αποδόσεις στο ταμπλό έφερε ο εξωστρεφής κλάδος μαρμάρου που αναδιατάσσεται με την εκποίηση της χρεοκοπημένης εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης». Με γρήγορους ρυθμούς οι τράπεζες, που θα λάβουν όλες σχεδόν τις απαιτήσεις τους, ύψους 40 εκατ. Ευρώ, πραγματοποίησαν την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, τα οποία περιήλθαν σε δύο ανταγωνιστές της, την εισηγμένη «Ικτίνος Μάρμαρα» και την Nordia Energy (ιδιοκτήτες των Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης). Η μετοχή της Λαζαρίδης βρέθηκε στα 0,49 ευρώ από τα 0,23 ευρώ με άνοδο 116%, της Ικτίνος που αυξάνει σταθερά τα μεγέθη της στα 2,13 ευρώ από 0,77 ευρώ με άνοδο 176,6%. Μεγάλες αποδόσεις έδωσε και η Mermeren που εξαγοράστηκε από την Παυλίδης και δεκαπλασίασε την κερδοφορία της φέτος στα 15,6 ευρώ από 7,06 ευρώ περσι και σημείωσε αύξηση μετοχής 121,4%.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ