Η «άνοιξη» των εταιρικών ομολόγων

Ποιες επιχειρήσεις και ποιες τράπεζες αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρουν την σκυτάλη και να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια

Η «άνοιξη» των εταιρικών ομολόγων

Νέα δεδομένα για την εξασφάλιση ρευστότητας των ελληνικών εταιριών δημιουργούνται τους επόμενους μήνες μετά την πρωτοφανή επιτυχία του ομολόγου της Μυτιληναίος, το μεγαλύτερο που έχει εκδοθεί ποτέ με την προσφορά να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερης από τη ζήτηση και το επιτόκιο στο 3,1%.

Στον ίδιο ρυθμό και η Sunlight, μέλος των επιχειρήσεων συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού, λίγο νωρίτερα που εξέδωσε εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας ύψους έως 50 εκατ. ευρώ με ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού που κάλυψε τη ζήτηση κατά 2,49 φορές και η τελική απόδοση έφτασε το 4,25%.

Η επιλογή του εταιρικού ομολόγου με μια απόδοση από 3,1% έως 5% ευνοεί τόσο τις εταιρείες όσο και τους καταθέτες, αφού το επιτόκιο δανεισμού είναι υψηλότερο (6-8%) και το επιτόκιο καταθέσεων (0,70%) πολύ χαμηλότερο.

Μέχρι τώρα στους ενδιαφερόμενους να πάρουν τη σκυτάλη από την Μυτιληναίος και την Sunlight που προηγήθηκαν την εβδομάδες που πέρασαν είναι η Τέρνα Ενεργειακή, η Alpha Bank, τα Folli Follie, κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες και η ΔΕΗ μετά το Σεπτέμβρη, κίνηση που θα τη βοηθήσεις πολύ να ξεπεράσει το πρόβλημα ρευστότητας που την επιβαρύνει.

Ειδικότερα, εκδηλώθηκε η πρόθεση έκδοσης ομολογιακών δανείων 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και 300 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη Folli Follie. Πιο άμεσα, επίκειται και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για τη σχετική ομολογιακή έκδοση που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, με στόχο την άντληση κάπου 60 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΜΟΝΗ: Σε θέση αναμονής βρίσκονται άλλες 5 εταιρίες της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να προετοιμασθούν οι φάκελοι εισαγωγής για να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ομως και εταιρείες που ήδη έχουν εκδόσει εταιρικό ομόλογο εξετάζουν την περίπτωση να εκδώσουν και δεύτερο μετά το φθινόπωρο και εφόσον αλλάξουν οι μακροοικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα τα ΕΛΠΕ επιδιώκωντας τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, θα ήθελαν να αξιοποιήσουν τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, με δεδομένο το “ράλι” των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μία ενδεχόμενη έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου από τα ΕΛΠΕ. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΕΛΠΕ είχαν δανειστεί με επιτόκιο κάτω από 5% σε μία περίοδο όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν στο 9%, επομένως τώρα αυτό το επιτόκιο θα ήταν λογικά ακόμα χαμηλότερο. Ετσι εφόσον οι συνθήκες στη διεθνή αγορά ομολόγων το επιτρέψουν όμιλος είναι πολύ πιθανόν να βγει ξανά στις αγορές για νέο ομόλογο με χαμηλότερο επιτόκιο.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται γενικότερα για την ελληνική οικονομία, με το Δημόσιο να είναι έτοιμο να βγει δοκιμαστικά μέσα στο καλοκαίρι στις αγορές, ανοίγει νέους δρόμους τόσο για την εταιρική χρηματοδότηση και την άντληση ποσών μέσω ομολόγων του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενθαρρύνοντας περισσότερες εταιρείες να το τολμήσουν και για να αυξήσουν και τα ποσά που ζητούν.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Η συμμετοχή επενδυτών σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εξάλλου, αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών τόσο προς την εταιρία όσο και προς και την ελληνική οικονομία, οπότε όσο μειώνεται το ρίσκο χώρας αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών να συμμετάσχουν στις εκδόσεις και μειώνονται τα επιτόκια που ζητούν.

Επίσης, οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων προσελκύουν και επενδυτές που απέχουν συστηματικά από το Χρηματιστήριο, όπως οι απλοί αποταμιευτές ή οι κάτοχοι αμοιβαίων κεφαλαίου σταθερού εισοδήματος που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις από τις πενιχρές που προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις. Και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αγορές των εταιρικών ομολόγων να έχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα από ό,τι πιο «επιθετικοί» επενδυτές που συμμετέχουν στην αγορά μετοχών.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, κερδίζουν ενέσεις ρευστότητας αφού οι εταιρείες που εκδίδουν εταιρικά ομόλογα, αποπληρώνουν δάνεια για να μειώσουν το χρηματοοικονομικό τους κόστος και ταυτόχρονα οι τράπεζες κερδίζουν και από τις εργασίες αναδοχής. Από την άλλη πλευρά, όμως από το καλύτερο επιτόκιο των ομολόγων σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων, «χάνουν πελάτες» αφού πολλοί καταθέτες τραπεζών επιλέγουν να πάρουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου το επιτόκιο είναι 0,70% και να τα εμπιστευθούν στις δυναμικές και αξιόπιστες εταιρείες με πενταπλάσια απόδοση.

Αποκλιμακώνονται τα επιτόκια….

Η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει εκτός από θεσμικούς επενδυτές και μικροκαταθέτες … δημιουργώντας μια νέα αγορά, μια εποχή που οι μετοχές δεν είναι στις δόξες τους… Ετσι μετά το ντεμπούτο της Φουρλής το περασμένο φθινόπωρο με μια εταιρική ομολογιακή έκδοση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε σειρά νέων εκδόσεων από εταιρείες εισηγμένες και μη.
Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να βρουν ρευστότητα αφού οι τράπεζες δεν έχουν ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα, οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Στην πρώτη -ουσιαστικά- χρονιά υπολογισμού του, ο δείκτης των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε απόδοση 7,04%, το 2016 έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ φέτος και έως σήμερα ενισχύεται κατά 1% περίπου.
Ωστόσο, το 3,1% που πέτυχε ο Ομιλος Μυτιληναίος δείχνει ότι ένας νέος κύκλος πρόσβασης σε φθηνότερο χρήμα άνοιξε, σηματοδοτώντας το πέρασμα σε μια ευνοϊκότερη περίοδο. Ο όμιλος με την ομολογιακή του έκδοση πέτυχε να μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη και να δώσει τη ρευστότητα στον όμιλο αφού με την έκδοσή του και την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων ανοίγουν για τον όμιλο πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις των ελληνικών εκδόσεων των ελληνικών εταιρικών ομολόγων αποκλιμακώνονται καθώς και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήδη υποχωρεί στο 5,5%.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ