Στους καταθέτες επενδύουν οι τράπεζες

Σπριντ για να εισρεύσει ρευστό στα γκισέ

Στους καταθέτες επενδύουν οι τράπεζες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να πείσουν τους καταθέτες να επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών.

Οι τράπεζες εκτιμούν ως κομβικής σημασίας τη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών για το «νέο χρήμα», προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αξιολόγηση , σε συνδυασμό με την προεξόφληση του θετικού αποτελέσματος που πυροδότησε το Eurogroup του Μαΐου, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επιστροφή καταθέσεων.

Κάποια πρώτα άτυπα στοιχεία μιλούν για αύξηση υπολοίπων καταθετικών λογαριασμών τον περασμένο μήνα κατά περίπου μισό δις ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεων επενδύσεων αμοιβαίων κεφαλαίων, επίσης ένδειξη θετική για την προοπτική νέων εισροών. Ενθαρρυντικό είναι δε και το γεγονός ότι περιορίστηκαν σημαντικά οι εκροές.

Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν εφικτό να δούμε μέχρι το τέλος του έτους μια άνοδο καταθέσεων κατά 4 δις ευρώ, βέβαια, σημαντικά αναθεωρημένη από τον αρχικό στόχο των 10 δις ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι τράπεζες και μέσω της πολιτικής marketing, προσπαθώντας να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει προγράμματα επιβράβευσης. Ο καταθέτης δεσμεύει τα χρήματά του σε μια κατάθεση προθεσμίας, λαμβάνει υψηλότερη απόδοση από ό, τι σε άλλους λογαριασμούς καταθέσεων και παράλληλα ανταμείβεται σε νέες αγορές του, από επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα.

Σε μέσα επίπεδα, οι καταθέσεις προθεσμίας δίνουν αποδόσεις της τάξεως του 0,7% (μεσοσταθμικά), που φτάνει το 1,2% για νέο χρήμα που προέρχεται από μετρητά ή από το εξωτερικό ή από ρευστοποιήσεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ