«Απογειώνεται» το Καστέλι – Θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας

«Απογειώνεται» το Καστέλι – Θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς υπογράφτηκε η απόφαση για την ανακήρυξη του ομίλου «Ariadne Airport group» ως προσωρινού αναδόχου της σύμβασης παραχώρησης.

Στα 850.000.000 ευρώ υπολογίζεται το προβλεπόμενο κόστος του έργου.
Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στους προσεχείς μήνες, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος προσυμβατικής νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία στην επένδυση με ποσοστό συμμετοχής από 40% σε 46%, η αιτούμενη χρηματοδοτική συμβολή εκ μέρους του Δημοσίου περιορίστηκε σε 180.000.000 ευρώ και αυξάνεται σε 2% το ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων του αερολιμένος που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του έργου παραχώρησης, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, αλλά και άλλων κοινωφελών δράσεων.

Επίσης τονώνεται δραστικά η απασχόληση με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, 500 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και εκατοντάδων ακόμη όταν θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις. Μάλιστα, θα υπάρξει μέριμνα να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση των ανέργων.

Το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το σημερινό εν λειτουργία αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσού, θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μέτρων με πλήρη δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μέτρα εφόσον απαιτηθεί στο μέλλον, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο πλάτους 23 μέτρων και υπερσύγχρονες προδιαγραφές.
Με βάση την προσφορά του προσωρινού αναδόχου, ο νέος αερολιμένας θα περιλαμβάνει και βιοκλιματικό Κεντρικό Κτίριο αεροσταθμού επιφάνειας 71.818 τ.μ., ενώ η μέγιστη διανυόμενη απόσταση αναχωρούντων επιβατών θα είναι 247 μ. και αφικνούμενων επιβατών 187 μ. Επίσης προβλέπονται 27 θέσεις στάθμευσης στην πίστα και 19 αίθουσες αναμονής επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ