Ρεκόρ κινέζικων επενδύσεων στην Ευρώπη

Ρεκόρ κινέζικων επενδύσεων στην Ευρώπη
Οι επενδύσεις της Κίνας σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν αγγίξει υψηλό ρεκόρ παρά την επιβράδυνση στην εγχώρια οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Συνολικά, κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις επένδυσαν το άνευ προηγουμένου ποσό των 23 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη –περιλαμβανομένων της Νορβηγίας, της Ελβετίας και χωρών της ΕΕ- το 2015, ενώ τοποθέτησαν 15 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του δικηγορικού γραφείου Baker & McKenzie και του συμβουλευτικού Rhodium Group.

Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει ότι τα νούμερα υπονοούν πως ο ρυθμός της κινεζικής επένδυσης ενδέχεται να επιβραδύνεται. Οι νέες επενδύσεις στην Ευρώπη ήταν 28% πάνω σε σχέση με τα 18 δισ. που καταγράφηκαν το 2014. Πρόκειται για μικρότερη αύξηση σε σχέση το 2014, οπότε διπλασιάστηκε έναντι του 2013. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ ήταν 17% πάνω σε σχέση με τα επίπεδα των 12,8 δισ. δολαρίων του 2014.

Παρότι οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία έχουν πιέσει προς τα κάτω τις παγκόσμιες αγορές, ο Michael DeFranco, πρόεδρος στις δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Baker & McKenzie's, χαιρέτισε τις κινεζικές επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Αυτοί είναι ταραχώδεις καιροί, όμως και πάλι βλέπουμε κινεζικές εταιρίες να ενεργούν με αυτοπεποίθηση και να συνεχίζουν να κάνουν μεγάλες κινήσεις στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ