Άνω του 1% τα κέρδη για τις ευρωαγορές

Άνω του 1% τα κέρδη για τις ευρωαγορές
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, χαιρετίζοντας το ράλι στις κινεζικές αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 5.871 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,43% στις 9.658 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,92% στις 4.270 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε σημαντικά κέρδη 1,24% στις 332,70 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore ενισχύθηκε κατά 5% ενώ της BP κατά 0,57%. Από την πλευρά της, η Renault κινήθηκε ανοδικά κατά 3,3% παρά την ανάκληση 15.000 οχημάτων λόγω της παραβίασης των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εκπομπής ρύπων.

Το 2015, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,9% , υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, επρόκειτο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει σωστά την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 3% και του Χονγκ Κονγκ κατά 1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ερευνώνται για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον έλεγχο της ΕΚΤ εντάσσονται κυρίως οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, όπως η UniCredit, η Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και η Banca Popolare di Milano Scarl.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν ισχυρές απώλειες, με τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν - κατά περίπτωση - στην αναστολή της διαπραγμάτευσής τους. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καλούνται να διαχειριστούν υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική πορεία.

Ακόμη, διεύρυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, δεχόμενο ώθηση από την σημαντική αύξηση στην εισροή επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ενισχύθηκε στα 26,4 δισ. ευρώ έναντι 25,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι εισροές επενδύσεων αυξήθηκαν παράλληλα, στα 45,2 δισ. ευρώ από 23,4 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Το πλεόνασμα στον κλάδο των αγαθών συρρικνώθηκε οριακά στα 27 δισ. ευρώ, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ. Τέλος. όσον αφορά στο πρωτογενές εισόδημα, διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Δεκεμβρίου 2014 - Νοεμβρίου 2015), το πλεόνασμα διευρύνθηκε στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - 2014.

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η άνιση και αδύναμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομευτεί σημαντικά από τους κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.

Ως εκ τούτου υποβαθμίζει στο 3,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 και στο 3,7% του 2017. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,6% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται στο 2,1% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,6% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στην Ευρωζώνη στο 1,7%.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Ταμείο αναμένει το 2016 ανάπτυξη 1,7% για τη Γερμανία, 1,3% γα τη Γαλλία και την Ιταλία και 2,7% για την Ισπανία. Όσον αφορά στο 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,7% στη Γερμανία, στο 1,5% στη Γαλλία, στο 1,2% στην Ιταλία και στο 2,3% στην Ισπανία.
Τον στρατηγικό της σχεδιασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκατέλειψε η Shell, αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά της λόγω της «βουτιάς» στην τιμή του πετρελαίου. Η BP είχε δημιουργήσει με την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) ένα κοινό επενδυτικό σχήμα προκειμένου να αναπτύξει και να διαχειριστείτα αποθέματα αερίου του Abu Dhabi.

«Λόγω των εξελίξεων και των τεχνικών προκλήσεων, η Shell αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχήμα και να σταματήσει να εργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BΡ. Σημειώνεται ότι μείζονος σημασίας εξέλιξη για το μέλλον της πετρελαϊκής εταιρείας θα διαδραματίσει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά - συγχώνευση με την BG Group PLC.

Παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Για το σύνολο του 2015 κατεγράφη πληθωρισμός 0,2% - απέχοντας ωστόσο, παρασάγγας από τον στόχο του 2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς η «βουτιά» 7% στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύει τις πληθωριστικές τάσεις.

Τέλος, μείωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Unilever κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πολυεθνικής υποχώρησε στα 4,91 δισ. ευρώ έναντι 5,17 δισ. ευρώ προηγουμένως, με τα λειτουργικά κέρδη ωστόσο, να ενισχύονται κατά 12% στα 7,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% στα 53,3 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 2,9% προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ