Η Cosco κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για ΟΛΠ

Η Cosco κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για ΟΛΠ
Η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.(ΟΛΠ) ολοκληρώθηκε χθες με την κινεζική Cosco να υποβάλλει προσφορά αλλά χωρίς να γίνεται γνωστό αν υποβλήθηκε κι από άλλο ξένο όμιλο.

Το ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι «οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών«. Εκτός της Cosco, ενδιαφέρον είχαν επίσης εκδηλώσει η δανέζικων συμφερόντων APM Terminals, η οποία λειτουργεί το λιμάνι της Σμύρνης στη Τουρκία, και η φιλιπινέζικη ICTS.

Στελέχη της APM Terminals που είχαν μιλήσει στο ert.gr στο παρελθόν έδιναν έμφαση στις επενδύσεις που θα έπρεπε να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά σε βάθος χρόνου και λιγότερο στο εφάπαξ τίμημα που όμως ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά.

O πλειοδότης θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ αρχικά και θα το ανεβάσει σταδιακά στο 67%. Ο πλειοδότης στο διαγωνισμό υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300 εκ. ευρώ. Για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να λειτουργεί προηγουμένως η ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των λιμένων στην οποία θα μεταφερθούν οι εποπτικές αρμοδιότητες του ΟΛΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ