Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές
Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις αρχικές συναλλαγές της Παρασκευής καθώς διατηρείται η απογοήτευση από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίες δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες γνώρισαν μεγάλες απώλειες την Πέμπτη, ενώ το ευρώ σημείωσε ράλι μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο των καταθέσεων και θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να περιλαμβάνει ομόλογα περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης την παράταση του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο δεν επέκτεινε τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων απογοητεύοντας τις αγορές.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,2% στις 371,34 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX 30 χάνει 0,2% στις 10.769,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 0,2% στις 10.764,84 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5% στις 6.246,63 μονάδες.

Οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας καθώς πλησιάζει η κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 5%, θα οδηγήσει την Fed στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006 στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες ανέκαμψαν τον Οκτώβριο μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης, καθώς ενισχύθηκε η ζήτηση από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οι συνολικές εποχικά προσαρμοσμένες παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου της Γερμανίας ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε μηναία βάση τον Οκτώβριο, αντλώντας ώθηση από την αύξηση της ζήτησης στην Ευρωζώνη κατά 2,4%.

Η αύξηση των παραγγελιών ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και την τοποθετούσαν στο 1,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ