Υποχωρεί το ευρώ απέναντι στο δολάριο

Υποχωρεί το ευρώ απέναντι στο δολάριο
Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτελεί θετικό προανάκρουσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Έτσι, το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0648 δολ. από το επίπεδο των 1,0686 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η επισήμανση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Petere Praet ότι διαμορφωτές της πολιτικής (σ.σ. οι κεντρικοί τράπεζίτες που μετέχουν στην ΕΚΤ) κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους στη μάχη που δίνουν για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Μετά ταύτα, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 3 Δεκεμβρίου, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, υπό την πιέση των εξελίξεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Peter Praet επεσήμανε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι εύθραυστη, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις προσδοκίες για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία μόνο συναλλαγή ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 6,96% από 7,15% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,53% να διαμορφωθεί στο 6,43% από 6,61% που έκλεισε χθες. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή.

Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε στο 0,076% από 0,077%, στη διάρκεια των 9 μηνών μειώθηκε στο 0,023% από το 0,026%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,015% από -0,011%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,091% από -0,086%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,144%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0670 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ