Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές
Με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν οι ευρωαγορές, ανατρέποντας το αρνητικό τους πρόσημο στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, καθώς έλαβαν «βοήθειες» από τους κλάδους της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 6.384 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέψε κέρδη 0,01% στις 10.951 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,40% στις 4.936 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,43% στις 378,36 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και το -0,3%.
Θετικά συνέβαλαν οι μετοχές της Tullow Oil, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 17%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι Glencore και Anglo American, οι οποίες σημείωσαν άνοδο άνω του 3,2%.

Στον αντίποδα, η Volkswagen σημείωσε απώλειες 1,5%, καθώς οι αμερικανικές αρχές αμφισβητούν πλέον τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων και σε άλλα μοντέλα, πλην αυτών που διαπιστώθηκαν ακατάλληλα πριν από λίγες εβδομάδες.

Επίσης, η Standard Chartered υποχώρησε κατά 6,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά το νέο πλάνο περικοπών θέσεων εργασίας και αύξησηςκεφαλαίου ύψους 3,3 δισ. στερλινών.

Στο -4,3% βρέθηκε και η UBS, καθώς η διοίκηση προειδοποίησε ότι η κερδοφορία της θα μπορούσε να είναι τα επόμενα χρόνια χειρότερη του αναμενόμενου, εξαιτίας των νέων κανονισμών και των αλλαγών στις οικονομικές συνθήκες.

Υποστηρικτικά στην αγορά πάντως λειτουργεί η νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναφέρει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, όπως και η χορήγηση μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων στις τράπεζες έχουν καταστήσει ευκολότερο τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ