Ανοδική πορεία σήμερα για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ανοδική πορεία σήμερα για το ευρώ έναντι του δολαρίου
Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,039 δολ. από το επίπεδο των 1,1006 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ελαφρές μόνο πιέσεις δέχθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα, εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας σε ιταλική εφημερίδα (Il Sole 24Ore).

Ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα νομισματικά μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ήδη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το Δεκέμβριο είναι κρίσιμη, καθώς είναι πιθνόν να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Αρνητικά επηρέασε, επίσης, το ευρώ η υποχώρηση που εμφάνισε για το σύνολο της ευρωζώνης ο δείκτης μεταποίησης τον Οκτώβριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν πέντε συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,95%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,55% να διαμορφωθεί στο 7,39%. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή.

Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε στο 0,104% από 0,108%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,042% από 0,047%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,004%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,068% από -0,067%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,119%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1032 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ