Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται σήμερα με τις προσδοκίες των αναλυτών για την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, εξέλιξη, που, αν επιβεβαιωθεί, διευκολύνει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, πριν από το τέλος του χρόνου.

Απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει προσδοκίες για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν έχει επιφέρει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Αύγουστο. Το ενδιαφέρον, μετά ταύτα, εστιάζεται στην προγραμματισμένη συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη στη Μάλτα, μετά από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου οι αναλυτές να σχηματίσουν μία πιο σαφή εικόνα των προθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η ψήφιση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 7,60%. Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα πέντε συναλλαγές ύψους 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 7,59% από 7,87% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,56% να διαμορφωθεί στο 7,04% από 7,32% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους μειώθηκε στο 0,128% από 0,129%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,066%, στο εξάμηνο μειώθηκε στο 0,019% από 0,021%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,054% από -0,051%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,117%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1333 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ