Πού αξίζει να επενδύσετε το επόμενο 3μηνο - Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας

Πού αξίζει να επενδύσετε το επόμενο 3μηνο - Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας
Τα τέλη του καλοκαιριού ήταν συνήθως μια σχετικά ήρεμη περίοδος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης γεγονότων που ενέχουν επενδυτικό κίνδυνο έδιναν το περιθώριο στους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Φέτος, όμως, δεν συνέβη αυτό.

Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου, η κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου, η κρίση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη καιτο σκάνδαλο της Volkswagen πριν λίγες ημέρεςασκούν μεγάλη πίεση στις επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών.Παρ’ όλα αυτά, η Saxo Bank διακρίνει τη μεγαλύτερη ελπίδα ακριβώς σε αυτές τις αγορές και ενώ η χρονική στιγμή για μια κίνηση στα επιτόκια των ΗΠΑ παραμένει πηγή ανησυχίας για τις αναδυόμενες οικονομίες, η εγγενής αυτή μεταβλητότητα δημιουργεί τις δικές τηςεπενδυτικές ευκαιρίες.

Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες από μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω χρέους, από το αβέβαιο δολάριο και την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις "Επενδυτικές Προτάσεις της Saxo Bank για το δ' τρίμηνο του 2015", υπάρχει ελπίδα – και επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Οι βασικές επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank για το επόμενο τρίμηνο είναι οι εξής:

Εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα κατέβαλαν προσπάθεια να σταθεροποιηθούν το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, αφού πολλές πρώτες ύλες, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα, έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Η αύξηση προσφοράς σε βασικά εμπορεύματα, από τα μέταλλα, την ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα, συνέχισε να πλήττει έντονα τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, των οποίων η ευημερία εξαρτάται από τις εξαγωγές πρώτων υλών.

Ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, προειδοποιεί ότι, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, το φως στην άκρη του τούνελ για τα εμπορεύματα θα φανεί υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά θα μειωθεί. Αλλά αν η ζήτηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί, το τούνελ θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο, αφήνοντας περιθώρια μόνο για μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας.

Μακροοικονομικά

Ο Mads Koefoed, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, αναφέρει ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποτελέσει το τέταρτο μακροοικονομικό γεγονός-ορόσημο. Οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση, καθώς η υπερβολική αδυναμία που παρατηρείται μετά την απροθυμία για ανάληψη κινδύνου από τα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική.

Συνάλλαγμα

Ο Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, John Hardy, εκτιμά ότι η απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι παγκόσμια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. Παρά το γεγονός ότι το δ’ τρίμηνο η προοπτική ανάκαμψης σε νομίσματα όπως το RUB (ρούβλι Ρωσίας), το BRL (ρεάλ Βραζιλίας), το TRY (λίρα Τουρκίας) και το ZAR (ραντ Νοτίου Αφρικής) διαφαίνεται καθαρά λόγω διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, μια πιο συντηρητική προσέγγιση θα στρεφόταν σε άλλα νομίσματα και αγορές, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και την Πολωνία.

Ομόλογα

Ο Επικεφαλής Προϊόντων Σταθερού Εισοδήματος της Saxo Bank, Simon Fasdal, σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου το αίσθημα φόβου επικράτησε στις αγορές και στις αρχές του δ’ τριμήνου παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.

Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι το νήμα των ευκαιριών ξεκινά από τις αναδυόμενες αγορές. Πρώτον, η συνολική απομάκρυνση από τα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει σημαντικά τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών. Και δεύτερον, η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα.

Ασία

Ο Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank για την Ασία, Kay Van-Petersen, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και ότι τα χαμηλά του κύκλου έχουν πλέον ολοκληρωθεί, προτιμά να διαφοροποιήσει τη θέση του. Το φθηνό χρήμα που προήλθε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και τα εκτεταμένα μέτρα τόνωσης στην Κίνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν διογκώσει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία ενεργητικού. Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα εμπορεύματα δεν έχουν βρει ακόμη κάποιο επίπεδο στήριξης, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού από τις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών.

Μετοχές

Ο Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, υποστηρίζει ότι το γ’ τρίμηνο του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το μεγάλο κάλεσμα αφύπνισης, καθώς οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παρασύρθηκαν στην πιο βίαιη, γι’ αυτές, περίοδο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με τη μέτρηση του πρώτου και του δεύτερου παραγώγου μεταβλητότητας. Στο γ’ τρίμηνο, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών κατέγραψαν πτώση 6,2%, ενώ μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατακρημνίστηκαν στο -16,2%.

Ο Peter Garnry πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρές υποβόσκουσες δυνάμεις σε πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μετατοπίζουν τον προσανατολισμό τους από καθαρά εξαγωγικό και μετατρέπουν τον χαρακτήρα τους από παραγωγό εμπορευμάτων, προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από την εγχώρια κατανάλωση καθώς η μεσαία τάξη αναπτύσσεται. Η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει και τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στις αναδυόμενες αγορές μόλις υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

Αξιολόγηση