Οι εμίρηδες ξαναέρχονται στην Ελλάδα για δουλειές

Οι εμίρηδες ξαναέρχονται στην Ελλάδα για δουλειές
Την άνοιξη του 2012 ο Εμίρης Αλ Θανί του Κατάρ έβαζε με τον πιο ευγλωττο τρόπο πάγο στο πολυετές επενδυτικό φλέρτ του πλούσιου Εμιράτου με την χώρα μας δηλώνοντας ότι «μόνο αν ήμουν τρελός θα επένδυα στην Eλλάδα».

Η συγκεκριμένη ατάκα, που εσκασε σα βόμβα στην Ελλάδα, αφορούσε την επενδυση του Ελληνικού και απηχούσε τα σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ντόχας, ως προς το «πως αντιλαμβάνονταν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακολούθησε η… εποχή των παγετώνων με τους Καταριανούς να αποχωρούν από οτιδήποτε το «ελληνικό».

Σήμερα, όμως, το επενδυτικό θερμόμετρο δείχνει να επιστρέφει σε πιο... ομαλά για την εποχή επίπεδα καθώς μια σειρά ισχυρών ενδειξεων καταγράφει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του Εμιράτου για ελληνικά projects και επιχειρήσεις. Με μια κρίσιμη διαφορά: πλέον δεν θα αφορά τα mega projects του παρελθόντος στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, αλλά στοχευμένες κινήσεις σε μικρότερη επι του παρόντος τουλάχιστον κλίμακα.

Από τις αρχές του καλοκαιριού στελέχη της υψηλής ελίτ του Εμιράτου, δεν έχασαν την ευκαιρία να «επιστρέψουν» στην Ελλάδα, έστω στο πλαίσιο των συχνών ταξιδιών που κάνουν στη χώρα μας για ανάπαυλα. Δεν ήταν μονο η κλασσικη επίσκεψη του (πρώην πλέον) Εμίρη Αλ Θανί στο Ιόνιο για παραθερισμο στο ιδιότητο συγκρότημα νησίδων της Οξυάς, αλλά και η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Εμιράτου Tζασίμ Aλ Θανί που επέλεξε τις Σποράδες για μερικές ημέρες διακοπών με το πολυτελές γιώτ “Al Mirqab” που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου αγκυροβολεί στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση για την επιστροφη του ενδιαφεροντος των Καταριανών στα «ελληνικά» θέματα πυροδότησε μια συζήτηση που φερεται να έκανε ιδιωτικως ο καταριανός αξιωματούχος ζητώντας να μάθει την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα. Μπορεί η ερωτηση να «ακούγεται» σε πρώτη ανάγνωση αθωα, για τους πληροφορημένους όμως, δεν παύει να «ακουμπά» στο παραδοσιακό ενδιαφέρον των Αράβων, γενικότερα, για αγορά γης και ακινήτων σε «εξωτικούς» και «υψηλής τουριστικής αξίας» προορισμούς. Σήμερα, με δεδομένο το αραβικό ενδιαφέρον για «αποβάσεις» στην Ελλάδα της Ευρωπαικής Ένωσης, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του Κατάρ, που επιχειρούν να «επιστρέψουν» στο έδαφος και το επιχειρείν της χώρας μας, με μια διαφορετική επενδυτική προσέγγιση: να βάλουν χρήμα σε επιχειρηματικα σχήματα και σχέδια μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποδώσουν.

Αυτό που προκαλούσε «αλλεργία» στους Άραβες του Κατάρ (όπως και συνολικότερα στους Άραβες) ήταν οι ασαφείς όροι των mega projects στα οποία εναπλάκησαν, οι διαρκείς αλλαγές βασικών προυποθέσεων και φορολογικού καθεστωτος, η γραφειορατία, αλλά και οι αυστηροί κανονισμοί που θέτει η Κομισιόν για τις τριτες χώρες όταν εξαγοράζουν κρατικά assets μιας χώρας μέλους. Για τον λογο αυτό οι βασικοί επενδυτικοί βραχίονες του Εμιράτου απέφυγαν τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου κατα την εκτίμησή τους, η κατάσταση επιδεινώθηκε από το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και τον φόβο της εξόδου από το ευρω.

Σήμερα όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η στάση αλλάζει, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχικού ενδιαφέροντος, κάτι που συμβαίνει για τέσσερις λόγους:

1. Η υπογραφή της συμφωνίας του Ιουλίου με τους εταίρους, μειώνει τον λεγόμενο «κίνδυνο χώρας» για την Ελλάδα, επαναφέροντας ένα πλαίσιο πολιτικής σταθεροτητας και κατ’ επέκταση οικονομικής. Τάση που σύμφωνα με τους συμούλους του Εμιράτου θα ενισχυθεί μετά τις εκλογές, ιδιαιτερα καθώς (ανεξάρτητα από το αποτέλσμα) οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν δεσμευθεί στον ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας.

2. Για το Κατάρ, μετά απο μια σειρά χρόνων ενασχόλησης σε επεδύσεις αεριου (σε αυτή τη βάση είχε δρομολογηθεί και το σχέδιο του Αστακού) και ανάπτυξης φαραωνικών προγραμμάτων σε ακίνητα, έρχεται μια διαφοροποίηση σχεδιασμού που προβλέπει εμπλοκή και σε μικρότερα διαφοροποιημένα επενδυτικά προγράμματα στη βάση της συνεργασίας με κατα τόπους επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέροντα οικονομικά δεδομένα.

3. Στην Ελλάδα υπαρχουν πολλές επιχειρήσεις με ισχυρά τετοια δεδομένα (κυρίως στην κατηγορία των εξωστρεφών) και οι οποίες ταλαιπωρούνται από την έλλειψη ρευστότητας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε διεθνές επίπεδο.

4. Παράλληλα στη χώρα υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις η σύμπραξη και η επενδυση στις οποίες θεωρείται ευκαιρία λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων.

Για τους λογους αυτούς οι σύμβουλοι του Εμιράτου βλέπουν ξανά την Ελλάδα ως «προορισμό» επενδυτικών κεφαλαίων στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπό την προυπόθεση της ομαλοποίησης του κλίματος.

Στο πλαίσιο της προεργασίας, έχει διαμορφωθεί και μια λίστα πιθανών συνεργασιών, επενδύσεων και συμπράξεων στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αραβικά κεφάλαια. Αποδέκτες της λίστας αυτής φέρεται να είναι σε πρώτη φάση το πανίσχυρο Qatar Investment Authority (QIA), δηλαδή το κρατικό επενδυτικό fund με υπο διαχείριση κεφάλαια που φτάνυν τα 300 δισ. δολάρια, αλλά και ηγετικά στελέχη του Χρηματιστηρίου του Κατάρ (QSE) μιας αγοράς με κεφαλαιοποίηση στα 165 δις. δολάρια.

Η λίστα με τα projects

Στη λιστα των πιθανών συνεργειών των κεφαλαίων του Κατάρ περιλαμβάνονται εταιρείες του χωρου της ενέργειας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, όμιλοι του κλάδου τροφίμων και εστίασης, όπως και επιχειρήσεις ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο πιθανότατα θα διευρυνθει στο πλαίσιο της προωθουμενης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και το αέριο ώστε να περιλάβει και «μεγάλα ονόματα» του χώρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα η μόνη επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα έχει γίνει στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για την εξαγορά του του 25% της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Ήρων 2 της ΓEK TEPNA από την Qatar Petroleum (QPI).

Έστω κι αν η συνεργασία αυτη δεν προχωρά με τις αλύτερες προυποθέσεις η QPI μετέχει στην κοινοπραξία της Nebras Power (μαζί με το fund QIA και την Qatar Electricity αναζητώντας ευκαιρίες συνεργασιών και επενδύσεων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχουν προγραμματιστεί κατ’ αρχην και επαφές στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα.

Το κατα πόσον το «νέο κίμα» θα μπορέσει να ανατρέψει την αρνητικήπαράδοση, θα φανεί πολύ σύντομα...

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ