Τι φέρνει η "επόμενη ημέρα του Μνημονίου" για το ΧΑ

Τι φέρνει η "επόμενη ημέρα του Μνημονίου" για το ΧΑ
H αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου, η παραμονή στο universe των αναδυομένων αγορών κατά τις επερχόμενες αξιολογήσεις από MSCI και FTSE θα κρίνει βραχυπρόθεσμα μαζί με την ψήφιση της συμφωνίας την πορεία του ΧΑ. Κοιτώντας όμως λίγο μακρύτερα η εμπέδωση κλίματος πολιτικοοικονομικής σταθερότητας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι δυο κρίσιμα σημεία.

Όσο τα παραπάνω παραμένουν έωλα τόσο η αγορά θα διστάζει να κινηθεί υψηλότερα. Όμως οι ξένοι είναι και παραμένουν εδώ και διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες σε μερικές επιλεγμένες ελληνικές εισηγμένες που οι αποτιμήσεις τους γκρεμίστηκαν παρά την ελαχίστη εξάρτηση τους από την ελληνική πραγματικότητα. Ως τέτοιες αναφέρονται οι Aegean, Coca Cola, Motor Oil και TITAN. Παράλληλα οι Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕXAE και Lamda Development εκτιμάται πως διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά.

Αυτό που εμφανίζεται ολοένα και ποιο βέβαιο είναι πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Αυτό δείχνουν και οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων. Μέσα σε ένα μήνα τα διετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ανατιμηθεί δραστικά κάτι που υποδεικνύει πως πολλοί ποντάρουν και σε ανάκαμψη και σε μείωση του χρέους και εν πάση περιπτώσει στην αποπληρωμή τους. Η αποκλιμάκωση που σημειώνεται στο (θεωρητικό) κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις σειρές των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι σημαντική και εχει θετικές επιδράσεις και στο χρηματιστήριο καθώς (θεωρητικά) θα διευκολύνει σταδιακά την πρόσβαση των εισηγμένων σε χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές.

Η προσοχή είναι στραμμένη και στο νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, όπου προωθείται η λύση της ενεργητικής διαχείρισης των δανείων από τις τράπεζες σε συνεργασία με distress funds. Αυτό εκτιμάται πως θα λειτουργήσει επίσης ως θετικός καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές υπό την έννοια ότι οι πωλήσεις δανείων σε συνδυασμό με την παράλληλη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, θεωρείται ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός μηχανισμός εκκαθάρισης των ισολογισμών από την δημιουργία μιας bad bank.

Εν πάση περιπτώσει τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά και θα συνεχίσουν να απασχολούν την χρηματιστηριακή αγορά είναι πολλά. Κατ’ αρχήν πρέπει να απελευθερωθούν οι συναλλαγές γα τους έλληνες επενδύτες που λόγο περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν την ευχέρεια να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη ανάκαμψη. Το ζήτημα αφορά βεβαίως και την κατάταξη του χρηματιστηρίου αφού η MSCI δύσκολα θα ανεχτεί μια τέτοια κατάσταση επί μακρόν.

Κρίσιμα είναι και τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών που ξεκίνησαν και πρέπει μαζί με το AQR να ολοκληρωθούν εντός μηνός, Εν τω μεταξύ στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,2 δισ. προς την ΕΚΤ ενώ λίγο μετά τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκαλέσει συνέδριο του κόμματος, με τον Τσίπρα να προσπαθεί να αποσβέσει τις ενδοκομματικές φράξιες. Τον δε Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο της προόδου του και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εκείνη την περίοδο ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Ελληνικού και περιφερειακών αεροδρομίων. Αν όλα αυτά κυλήσουν ομαλώς και εφόσον δεν γίνουν τελικά εκλογές, κάτι διόλου σίγουρο (μάλλον το αντίθετο) η αγορά θα βρει τον βηματισμό της και θα κινηθεί ομαλά ανοδικά εκτιμούν οι αναλυτές διατηρώντας πάντως επιφυλάξει ς τόσο για τις εκλογές όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Οι ξένοι δεν θέλουν εκλογές. Είναι αδιανόητη για τον ανεπτυγμένο κόσμο η προσφυγή στις κάλπες ανά εξάμηνο όπως συμβαίνει πρακτικά τα τελευταία δυο χρόνια στην Ελλάδα με δημοτικές, νομαρχιακές, ευρωεκλογές, προεδρικές εθνικές…» σημειώνουν ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων στα Π.

Σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων εξέπληξε τους συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά. Κυριότερη πρόοδος θεωρείται η επιτάχυνση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικό, αεροδρόμια κ.α) και εν συνεχεία μέσω της δημιουργίας Ταμείου Εθνικού Πλούτου. Οι αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται πως αποτελούν κλειδί για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των ξένων funds για την Ελλάδα μετά το de facto πάγωμα των επενδύσεών τους κατά το τελευταίο 6μηνο.

Οι κίνδυνοι θα συνεχίζουν όμως να επισκιάζουν την αγορά, καθώς η επιβολή των capital controls αναμένεται να οδηγήσουν σε ύφεση άνω του 2% για φέτος, προκαλώντας πιθανόν αποκλίσεις έναντι των στόχων στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προσθέτουν ανησυχία στους επενδυτές για την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου αυτή τη χρονική περίοδο.

Πολλά θα κριθούν από την επαναξιολόγηση της κατάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο MSCI πιθανότατα στις 24 Αυγούστου. Δυσμενής εξέλιξη θα περιορίσει τα κεφάλαια που είναι δυνητικά διαθέσιμα για τοποθετήσεις στο ΧΑ. Ο οίκος έχει ανοίξει το ενδεχόμενο να κατατάξει την ελληνική αγορά μετοχών σε stand alone market αν παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην προσβασιμότητα λογω capital controls. Η ΜSCI δηλώνει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τους περιορισμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο και πως ενδέχεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την επανακατηγοριοποίησή της σε stand alone market από αναδυόμενη.

Οι επιδόσεις των blue chips στο εξάμηνο

Από 10-Φεβ-2015 έως 10-Αυγ-2015

ΜΕΤΑΒΟΛΗ %

ΠΕΙΡ

-72,71 %

ΑΛΦΑ

-59,34 %

ΕΥΡΩΒ

-56,85 %

ΕΤΕ

-45,00 %

ΜΠΕΛΑ

-30,06 %

ΦΦΓΚΡΠ

-29,49 %

ΔΕΗ

-17,55 %

ΕΧΑΕ

-17,44 %

ΟΠΑΠ

-11,39 %

ΟΤΕ

-2,30 %

ΤΙΤΚ

-7,86 %

ΕΕΕ

39,80 %

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης τη χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ