Επενδυτικές ευκαιρίες με ελληνικό χρώμα στον καιρό των capital controls

Επενδυτικές ευκαιρίες με ελληνικό  χρώμα στον καιρό των capital controls
Αν και στο εσωτερικό της χώρας η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει κλειστή και θα παραμείνει όσο διαρκέσει η τραπεζική αργία, στο εξωτερικό διαπραγματεύονται αξίες με ελληνικό «χρώμα» οι οποίες παρά την κρίση φαίνεται να αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Τέτοιες θεωρούνται πολλά ελληνικά εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο Λουξεμβούργο και μάλιστα μετά την επανάληψη των υπηρεσιών της εκκαθάρισης από τις Euroclear και Clearstream την προηγούμενη Τετάρτη, πολλοί έλληνες επενδυτές, που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό έσπευσαν να τις εκμεταλλευτούν.

Κάτι ανάλογο, δηλαδή να προβούν σε αγορά ομολογιών Ελληνικών εταιρειών που έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και επομένως θα μπορούσαν να αντέξουν χρέος σε ξένο νόμισμα, σκόπευαν να κάνουν, σύμφωνα με χρηματιστές που μίλησαν στο moneypro, και πολλοί επενδυτές που διαθέτουν χρήματα σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, προσπαθώντας παράλληλα να προστατευτούν από την πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ποιες είναι όμως οι επενδυτικές επιλογές με ελληνικό χρώμα πέραν των ελληνικών μετοχών;

Οι Ελληνικές ομολογίες εταιριών, όπως αυτές της Frigoglass των ΕΛΠΕ, του ΟΤΕ, που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και οι αποδόσεις τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν δελεαστικότατες. είναι η απάντηση, αφού αν δεν επέλθουν τα χειρότερα και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρωσύστημα, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα

ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Για παράδειγμα αν υπολογίσουμε ότι για να αγοράσουμε €100.000 ονομαστικής αξίας του ΟΤΕ λήξης 20/05/2016 92,000 ευρώ (τιμή αγοράς 0,92) το οποίο φέρει κουπόνι 4,625% θα μας αποδώσει τον χρόνο 4.625 ευρώ δηλαδή 5% (4,625/92,000) και στην λήξη του θα μας επιστρέψει €100.000, η συνολική απόδοση σε ένα χρόνο είναι 13,72%.

Με βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom και με μεγάλο ταμείο ο ΟΤΕ θεωρείται μια από τις ελληνικές εταιρείες που θα μπορέσει (βρέξει χιονίσει) να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό αυτό δάνειο το 2016 οπότε και λήγει. Επειδή λοιπόν το πήρε και αυτό η μπάλα μαζί με όλα τα ελληνικά χαρτιά οι ψύχραιμοι βλέπουν μεγάλη ευκαιρία να αγοράσουν φτηνά και να πάρουν όλο το ποσό του χρόνου. Την προηγούμενη φόρα, δηλαδή το 2011-2012, όσοι το έκαναν πάλι με τον ΟΤΕ βγήκαν εξαιρετικά κερδισμένοι.

Παρόμοια το ομόλογο των ΕΛΠΕ με λήξη την 10/05/2017 έχει απόδοση στην λήξη του ομολόγου 23% μπορούμε να αγοράσουμε το ομόλογο ονομαστικής αξίας €100.000 για 80.000 ευρώ (80%) και το ετήσιο κουπόνι είναι 8%. Το ομόλογο της FRIGOGLASS λήξης του 2018 αγοράζεται στο 95% της αξίας του και το ετήσιο κουπόνι της είναι 8,25% άρα απόδοση ετήσια του κεφαλαίου μας στην λήξη του ομολόγου 10,63%. Στις προηγούμενες αποδόσεις δεν έχει υπολογιστεί φόρος στο κουπόνι και στην υπεραξία των ομολόγων 15%.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Την ίδια ώρα οι επενδυτές ανά τον πλανήτη και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, οδήγησαν προχθές Πέμπτη σε υψηλότερα επίπεδα τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, ξεπερνώντας έτσι τις αρχικές παρενέργειες που προκάλεσαν τα capitall controls και η τότε διαφαινόμενη ρήξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Είναι προφανές ότι μετά το αρχικό σοκ οι αγορές αποτιμούν θετικά την επόμενη μέρα της συμφωνίας και κυρίως την επαναδραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών που φαίνεται να συνοδευτεί και από γενναία ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και την επαναλειτουργία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου θα χτυπήσει καμπανάκι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου από τις 29 Ιουνίου έως προχθές περιόρισε τις απώλειες στο 2,56%, το γερμανικό χρηματιστήριο μάζεψε τις απώλειες στο -4,5%, η wall street παρέμεινε οριακά χαμηλότερα κατά 2,4%, ενώ ελαφρώς υψηλότερες ήταν οι απώλειες για τις αγορές του νότου που επηρεάζονται άμεσα από την Ελληνική κρίση. Το Ισπανικό χρηματιστήριο έως προχθές περιόρισε τις αρχικές απώλειες στο 5,8%, της Πορτογαλίας στο 4,96%, στη Γαλλία καταγράφεται πτώση της τάξης του 6,1%, ενώ η Ιταλία 7,2%.


Οι επιδόσεις των κρατικών χαρτιών

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά των ομολόγων και κυρίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που είχαν επηρεαστεί περισσότερο, αφού οι τιμές τους επανήλθαν στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, δηλαδή στις τιμές της Παρασκευής πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital Controls.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας την Παρασκευή 26 Ιουνίου είχε κλείσει στο 2,12%, για να γράψει κατά την διάρκεια της εφαρμογής των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων υψηλότερη τιμή 2,38% και να επανέλθει προχθές στα επίπεδα του 2,13%.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας την Παρασκευή 26 Ιουνίου είχε κλείσει στο 2,15%, για να γράψει κατά την διάρκεια της εφαρμογής των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων υψηλότερη τιμή 2,40% και να επανέλθει προχθές στα επίπεδα του 2,15%.

Ανάλογη ήταν η κίνηση και στο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας, καθώς την Παρασκευή 26 Ιουνίου είχε κλείσει στο 2,71%, για να γράψει κατά την διάρκεια της εφαρμογής των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων υψηλότερη τιμή 3,16%, για να επανέλθει την Πέμπτη στα επίπεδα του 2,86%.

Αντίθετη ήταν η κίνηση στο Γερμανικό 10ετές, αφού την Παρασκευή 26 Ιουνίου είχε κλείσει στο 0,92%, την εβδομάδα των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σημαντικά στο 0,62%, για να κινηθεί προχθές Πέμπτη στα επίπεδα του 0,70%. Αυτό συμβαίνει σε κάθε αναταραχή, διότι τα Γερμανικά, αλλά και τα ομόλογα άλλων ισχυρών ανεπτυγμένων χωρών ευνοούνται σημαντικά διότι προσελκύουν κεφάλαια όχι λόγω της απόδοσης που δίνουν, αλλά λόγω της ασφάλειας που παρέχουν στους επενδυτές, που ψάχνουν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έως ότου ξεπεραστούν οι κρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γερμανικό επιτόκιο στα 10ετή όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το 2010 κινούνταν στα επίπεδα του 3,35% για να διολισθήσει στα σημερινά επίπεδα, επιτρέποντας στην Γερμανία να περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της και να εξοικονομήσει πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο στο Ελβετικό 10ετές επανήλθε προχθές σε αρνητικό έδαφος, στο -0,002%, όταν την 26 Ιουνίου είχε κλείσει στο 0,085%.

Στον αντίποδα, το ελληνικό δεκαετές από τα επίπεδα του 10,88% που είχε κλείσει στις 26 Ιουνίου, προχθές το επιτόκιο ακούμπησε το 20%. Βέβαια μικρή σημασία έχει αυτή η κίνηση αφού οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ