Αποκάλυψη: Η Κεφαλαιαγορά επέβαλλε πρόστιμα σε funds που έχoυν κλείσει

Αποκάλυψη: Η Κεφαλαιαγορά επέβαλλε πρόστιμα σε funds που έχoυν κλείσει
Και όμως είναι αληθινό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες την επιβολή, σε τρία ξένα funds, προστίμων που ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ , για υπόθεση παράνομων ανοικτών πωλήσεων μετοχών της Εθνικής τράπεζας που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια.

Όμως η διαδικασία των ελέγχων που απαιτήθηκαν ήταν τόσο χρονοβόρα που στο μεσοδιάστημα τα funds δυστυχώς έκλεισαν. (σ.σ. Εκτός και αν πρόκειται για διαβολική σύμπτωση και έχουν την ίδια επωνυμία.) Συγκεκριμένα τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε EVEREST GLOBAL FUND L.P. , EVEREST CAPITAL FRONTIER MARKETS FUND LP και EVEREST CAPITAL EMERGING MARKETS FUND.
Από έρευνα που κάναμε ψάχνοντας να βρούμε την ταυτότητα των funds, διαπιστώσαμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο ιδρυτής του ΟμίλουΜάρκο Dimitrijevic, έστειλε επιστολή προς όλους τους πελάτες, μέσω της οποίας τους ενημέρωνε ότι έξι από τα εφτά τα funds αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά γιατί δεν άντεξαν την τεράστια ζημιά, καθώς είχαν τοποθετήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που τους προκάλεσε η απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τον περασμένο χειμώνα, από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, κίνηση που εκτίναξε το Ελβετικό μέσα σε λίγα λεπτά να κερδίζει πάνω από 20%.

«Είμαι λυπημένος ότι η εταιρεία μας -η οποία τα τελευταία 24 χρόνια εντοπίσε και να επένδυσε σε εκατοντάδες συναρπαστικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, θα παύσει να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή, ως αποτέλεσμα των γεγονότων ...» είχε δηλώσει ο ιδρυτής της Μάρκο Dimitrijevic.

Εκτός όμως από το κλείσιμο των funds, έως σήμερα και παρά τις επισημάνσεις του προέδρου της Ε.Κ. Κώστα Μποτόπουλου, τα περισσότερα πρόστιμα μένουν ανείσπρακτα, επειδή δεν υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Διαβαστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ και δείτε τα έγγραφα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ