To Ζαγόρι, η Green Cola και οι επιχειρηματικές συνέργειες

To Ζαγόρι, η Green Cola και οι επιχειρηματικές συνέργειες
Μπορεί η χώρα να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος, μπορεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έγιναν δύο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που δείχνουν ότι παρά την κρίση υπάρχουν επενδυτές που «ποντάρουν» σε εταιρικά σχήματα με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και προοπτικές ανάπτυξης.

Ετσι μετά την συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Pharmathen από το fund BC Partners, ο επιχειρηματίας Γιάννης Χήτος, (γνωστός για τη δραστηριοποίησή του με το Ζαγόρι και την Fix Hellas) συμφώνησε να προχωρήσει στην απόκτηση, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, του 25% της Green Cola.

Μιας εταιρίας η οποία θεωρείται ήδη success story καθώς έχει καταφέρει να διευρύνει σημαντικά τα μερίδια αγοράς της και να μπει στο «μάτι» του κολοσσού coca cola.

Όπως δηλώνει ο Γιάννης Χήτος στο «moneypro»: «Η απόκτηση τους 25% της Green Cola είναι μια επιχειρηματική κίνηση η οποία έχει μεγάλη προοπτική για σημαντική επέκταση στο εξωτερικό» κάτι που φαίνεται να είναι προτεραιότητα της εταιρίας αφού ήδη καταρτίστηκε το πρώτο πενταετές επιχειρηματικό της πλάνο, με έμφαση στην επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.

Εξάλλου η Ε.Π.Α.Π. Α.Ε. κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και χρήσης των προϊόντων Green Cola για την Ελλάδα και 12 ακόμη αγορές του εξωτερικού, όπου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης άδειας εμφιάλωσης και διακίνησης των προϊόντων της σε τοπικούς συνεργάτες-εμφιαλωτές.

Ήδη, μέσω αυτής της μεθόδου, η εταιρία δραστηριοποιείται στις αγορές της Κύπρου και της Σερβίας. Η ΕΠΑΠ -η οποία ελέγχεται από την Green Cola Company ΑΕ- από την ακριτική Ορεστιάδα του Νομού Εβρου, κατόρθωσε σε διάστημα μόλις πέντε χρόνων όχι απλώς να καταγραφεί στις μετρήσεις αλλά και να αποσπάσει μερίδιο 3,5% της αγοράς! Η ανάπτυξή της «τρέχει» με ρυθμούς περί το 30% ετησίως. Από πωλήσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το 2010 -τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου η ΕΠΑΠ μεταβιβάστηκε στην Green Cola Company- το 2014 έκλεισε με 9 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να υπερβεί τα 12 εκατ. ευρώ.

ΕΠΑΠ. Η εταιρία δημιουργήθηκε από τον πρώην επικεφαλής της Cosmote στα Βαλκάνια, Στέφανο Οκταποδά μαζί με τον Περικλή Βενιέρη, πρώην στέλεχος της Coca Cola 3E, οι οποίοι αποφάσισαν την δημιουργία μίας δικής τους παραγωγικής επιχείρησης στον τομέα των αναψυκτικών.

Το 2009 προχώρησαν λοιπόν στην εξαγορά της ΕΠΑΠ, μίας πρώην συνεταιριστικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών, στην Λεπτή Ορεστιάδας που παρήγαγε αναψυκτικά για λογαριασμό της 3E, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, έως το 2009 δηλαδή που έκανε την εμφάνιση της στη χώρα μας η οικονομική κρίση που ανάγκασε την cocacola να αποχωρήσει από το εργοστάσιο της Ε.Π.Α.Π και να βρει καταφύγιο στη γειτονική και ξεκάθαρα πιο φθηνή Βουλγαρία.

Σήμερα η EΠΑΠ απασχολεί 44 εργαζόμενους, ενώ το τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως για τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δεύτερης γραμμής παραγωγής. Να σημειωθεί ότι η Green Cola, είναι παρασκευασμένη αποκλειστικά από συστατικά φυσικής προέλευσης όπως φυσική καφεΐνη από πράσινους κόκκους καφέ και φυσικά αρώματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ασπαρτάμης, συντηρητικών και φωσφορικού οξέος. Εκτός από την Green Cola, η ΕΠΑΠ διαθέτει μια πλήρη σειρά αναψυκτικών (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα) και mixers (σόδα, τόνικ) με το όνομα Sparky


Ζαγόρι, μπύρα και νέες ιδέες

Ο Γιάννης Χήτος είναι ένας εκ των μετόχων και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., που εμφιαλώνει και διακινεί το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, ενώ παράλληλα διατηρεί μετοχική θέση και τη θέση του Αντιπροέδρου στο Supervisory Board της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε.

Χρονιές σταθμοί για τον Γιαννιώτη επιχειρηματία είναι το 2008 όταν ο αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών (51%) της εταιρείας «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» Α.Ε, που έχει δημιουργηθεί από τους αδελφούς Ηλία και Γιώργο Γκρέκη. Το 2009 όταν η «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» απορροφά την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ», αποκτώντας έτσι όλα τα σήματα της ιστορικής μπύρας FIX.

Και ασφαλώς το 2014 όταν η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» συγχωνεύεται με τη Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. του Ομίλου Carlsberg. Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα ποιο θα έπρεπε να είναι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας η απάντηση που έδωσε λίγο έως πολύ περιγράφει ακριβώς το μοντέλο που «λάνσαρε» στη Fix και αναμένεται να λανσάρει και στη Green cola.

«Ένα μοντέλο δηλαδή που θα περιόριζε την κρατική παρέμβαση σε ένα ρόλο μόνον επικουρικό και ελεγκτικό των επιχειρηματικών σχεδίων, που προσφέρουν απασχόληση και ανάπτυξη στον τόπο. Με λιγότερο κράτος σπατάλης και αλόγιστου δανεισμού, εστιάζοντας στις νέες ιδέες και στις καινοτόμες επενδύσεις, σε τομείς που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα υποστηρίζει νέα «μυαλά»».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ