Σε κατάσταση συναγερμού τα ξένα funds που αγόρασαν "Ελλάδα" - Τα σχέδιά τους

Σε κατάσταση συναγερμού τα ξένα funds που αγόρασαν "Ελλάδα" - Τα σχέδιά τους
Εγκλωβισμένοι από τα δισεκατομμύρια που επένδυσαν και από τις προσδοκίες για μεγάλες δουλειές, αν «όλα πάνε καλά», μια ντουζίνα μεγάλοι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις στην Αθήνα. Κάποιοι έχουν ήδη συναντηθεί με κορυφαίος παράγοντες της νέας κυβέρνησης και κάποιοι περιμένουν ακόμα στο… ακουστικό τους, με το στοίχημα της παραμονής στην ευρωζώνη να μην έχει ακόμα κερδηθεί.

Όμως η πορεία είναι δύσκολη και επειδή ο χρόνος είναι λιγοστός οι περισσότεροι, συνήθως λαμβάνουν απλώς διαβεβαιώσεις ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Ακόμα όμως και η Cosco, η οποία δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την αγορά του 67,7% των μετοχών του ΟΛΠ, παρά την ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων, δεν έχει ακόμα καταφέρει να βάλει κάτω με τη κυβέρνηση το νέο πλαίσιο συνεργασίας παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις του πρέσβη με κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης Τσίπρα. Στον αντίποδα επενδυτές όπως η γερμανική Fraport που μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου έχουν αναδειχθεί προτιμητέοι επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια βλέπουν τα αρχικά πλάνα τους να ναυαγούν αλλά ετοιμάζονται να συνδιαμορφώσουν το νέο μοντέλο αξιοποίησης προκειμένου να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση μια μεγάλη ομάδα επενδυτών μαθαίνει ήδη να ζει με την νέα κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και funds τα οποία τοποθετήθηκαν ή έχουν συμφωνήσει δεσμευτικά να μπουν σε προβληματικά δάνεια όπως η KKR που έχει ξεκινήσει συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς ή η Fortress.

Άλλα τέτοια funds είναι τα αμερικανικά York Capital Management, Third Point, Oaktree Capital Management, Blackstone Group, Paulson & Co, WL Ross & Co. Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και NCH Capital, τα καναδικά Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Investments κα ιPublic Sector Pension Investment Board όπως και το ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate Partners και η κινεζική Fosun.
Ευρύτερα γνωστή είναι η επένδυση στην Eurobank. Στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συνυπάρχουν τόσο η Fairfax Financial Holdings που δείχνει να τα έχει «βρει» ως ένα βαθμό με την νέα κυβέρνηση όσο και η Capital Group of Companies που έχει χρεωθεί την διαρροή του email από το Λονδίνο που καυτηρίαζε τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Mackenzie Investments. Την Capital Group of Companies την συναντάμε και στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η Fairfax Financial Holdings συμφερόντων του Prem Watsa έχει θέση και στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος την οποία μάλιστα φέρεται να ενισχύει τα τελευταίο διάστημα. Η Fairfax έχει επίσης αποκτήσει τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συνυπάρχει με την Fidelity και την Wellington. Η Fairfax έχει επίσης αγοράσει και τα Praktiker.

ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ

Ένα άλλο fund που παραμένει και θα παραμείνει όπως λέγεται είναι η York Capital Management η οποία έχει κάνει μεγάλη επένδυση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμφερόντων Γ. Περιστέρη και έχει επίσης επενδύσει στο σχήμα της ισραηλινών συμφερόντων Invel που με τη σειρά του τοποθετήθηκε στην θυγατρική της Εθνικής, Πανγαία.
Η Third Point από την πλευρά της έχει επενδύσει μεγάλα ποσά τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Energean Oil & Gas όσο και στην Dolphin Capital που αναπτύσσει τουριστικό real estate στην Ελλάδα.

Οι ζημίες της Paulson&Co και οι άλλες τοποθετήσεις

Η Paulson & Co ελέγχει σημαντικά ποσοστά στην Πειραιώς και την ΕΥΔΑΠ ενώ έχει πάρει μικρότερες θέσεις και σε άλλες τράπεζες. Οι ζημίες που γράφει είναι τεράστιες και για αυτό αναμένεται να σταθεί αναγκαστικά δίπλα στην κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να πουλήσει χωρίς ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το ίδιο και οι καναδοί της Public Sector Pension Investment Board που έχει μπει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ποιο «προβληματική» είναι η προοπτική της επένδυσης της Blackstone που ελέγχει άνω του 10% της Lamda Development η οποία με τη σειρά της έχει επιλεγεί για να αναπτύξει το Ελληνικό –τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητείται «διέξοδος».

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν μάλιστα την πλευρά Λάτση να είναι σε επαφές για το ζήτημα έχοντας μάλιστα κατά κάποιες πηγές ρίξει στο τραπέζι και την συμμετοχή της στα ΕΛΠΕ. Στο σχήμα των επενδυτών που αγωνιούν για το Ελληνικό βρίσκεται και η κινεζική Fosun που είναι και εκ των βασικών μετοχών στην Folli Follie.

Η αμερικανική Fortress έχει προχωρήσει σε στρατηγική επένδυση στην Attica Group που ελέγχει τα Βlue Star και Super Fast ferries και παρακολουθεί την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης καθημερινά ειδικά μετά την είσοδο στην αρένα και της ανταγωνίστριάς της KKR που μέσω της Πειραιώς μπορεί να ελέγξει άλλες ακτοπλοϊκές.

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της Oaktree Capital η οποία έχει ήδη αγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα από την Εθνική Τράπεζα στη Χαλκιδική.

Διβάστε επίσης:Το μήνυμα που έστειλε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίοςγια το πως η οικονομία να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας με πλούσιο περιεχόμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ