Στο "κάδρο" οι αποκρατικοποιήσεις

Στο "κάδρο" οι αποκρατικοποιήσεις
Στη «σκέπη» του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου πέρασαν 35 ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο του sale and lease back, αλλά και πακέτα μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, των ΕΛΠΕ, της Ελληνικό Α.Ε και της ΛΑΡΚΟ.



Αναφορικά με τα πακέτα μετοχών επιχειρήσεων μεταβιβάστηκαν, κατόπιν απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων:

- 1,9 εκατ. μετοχές της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε οι οποίες αντιστοιχούν σε 30% επί του μετοχικού της κεφαλαίου

- 108.430.304 μετοχές της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε οι οποίες αντιστοιχούν σε 35,77% του μετοχικού κεφαλαίου

15.000 μετοχές της εταιρείας Ελληνικό Α.Εοι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου

- 7.686.362 μετοχές της εταιρείας Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμος Εταιρεία ΛΑΡΚΟ ΑΕ

- Το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης με τη Hochtief , κατ ανώτατο όριο μέχρι την 11-6-2046.

- Το δικαίωμα του δημοσίου για παραγωγή, λειτουργία , κυκλοφορία , προβολή και γενικώς διαχείριση των κρατικών λαχείων, συμπεριλαμβανομένου του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου για διάστημα 12 ετών , εξαιρουμένων των δικαιωμάτων που αφορούν στα παραπάνω λαχεία και έχουν ήδη εκχωρηθεί σε τρίτους λόγω τιτλοποίησης των εξ αυτών εσόδων

- Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει μέχρι την 31-12-2027 από την εκχώρηση σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών .

- 4.952.422 μετοχές του ΟΔΙΕ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού της κεφαλαίου

- Τα δικαιώματα του Δημοσίου για την επέκταση μέχρι 10 έτη από τη λήξη της, της από 15-12-2000 σύμβασης με τον ΟΠΑΠ

- Το δικαίωμα του Δημοσίου επί του τιμήματος για τη χορήγηση στην ΟΠΑΠΑ.Ε άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων.

Τέλος,αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σύμβαση με την οποία το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ιδιότητα του Δημοσίου, ως κυρίου μετοχών της εταιρείας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε , οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου και μέχρι την ολοκλήρωση λειτουργικού διαχωρισμού της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ