Κατακόρυφη πτώση στις γερμανικές εγγυήσεις για επενδύσεις στην Κίνα

Κατακόρυφη πτώση στις γερμανικές εγγυήσεις για επενδύσεις στην Κίνα

Μόνο 51,9 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής φέτος, λιγότερο από το ένα δέκατο των 745,9 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν ολόκληρο το περασμένο έτος

 

Ο όγκος των επενδυτικών εγγυήσεων που παρείχε η γερμανική κυβέρνηση σε εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα κατέρρευσε φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των προσπαθειών του Βερολίνου να τερματίσει την υπερβολική εξάρτηση από τη χώρα.

Μόνο 51,9 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, λιγότερο από το ένα δέκατο των 745,9 εκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις που εκδόθηκαν ολόκληρο το περασμένο έτος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Βερολίνο εισήγαγε ανώτατα όρια στο μέγεθος των εγγυήσεων, που προσφέρονται από την κυβέρνηση για την προστασία των επενδυτών από πολιτικούς κινδύνους, όπως η απαλλοτρίωση, που θα μπορούσαν να δοθούν σε επενδυτές σε μία μόνο χώρα.

Το μέτρο σχεδιάστηκε για να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των κινδύνων που φέρει η κυβέρνηση και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν σε ένα ευρύτερο φάσμα χωρών.

Η Γερμανία άνθισε πάνω από δύο δεκαετίες χάρη στους στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο έντονος ανταγωνισμός από κινέζους κατασκευαστές ολοένα και υψηλότερης αξίας, μαζί με το σοκ από τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, άλλαξαν τη διάθεση στο Βερολίνο.

Οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επενδύουν χωρίς κρατική εγγύηση, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του όγκου των εγγυήσεων που εκδόθηκαν δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις πραγματικές αλλαγές στον πραγματικό όγκο των επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ