ZEW:Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία - Αισιόδοξοι οι επενδυτές

 ZEW:Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία - Αισιόδοξοι οι επενδυτές

Ο δείκτης ανέρχεται στο -12,3 από -14,7 τον Ιούλιο Οι ανησυχίες για την ύφεση παραμένουν υψηλές

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος καθώς η διάθεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει θολή.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ZEW αυξήθηκε στις -12,3 μονάδες από -14,7 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το κλίμα θα παραμείνει στάσιμο τον Αύγουστο με ένδειξη -14,7.

Ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach, δήλωσε ότι η ελαφρά βελτίωση δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η κατάσταση στη Γερμανία θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και η προσδοκία για το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην ενίσχυση των προσδοκιών για τη Γερμανία, πρόσθεσε.

«Ωστόσο, αυτές οι αυξημένες προσδοκίες πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας σημαντικά επιδεινωμένης αξιολόγησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο -71,3, από -59,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια μέτρηση του Αυγούστου -63,0.

«Η ελαφρά άνοδος των οικονομικών προσδοκιών είναι θετική είδηση, τουλάχιστον επιφανειακά», δήλωσε ο Elmar Voelker, ανώτερος αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην LBBW Research.

"Ωστόσο, η εκ νέου επιδείνωση στην αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης υπογραμμίζει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση πραγματοποιείται από μια εξαιρετικά αδύναμη αρχική θέση. Οι ανησυχίες για την ύφεση παραμένουν υψηλές", πρόσθεσε.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χάνοντας προβλέψεις για μέτρια ανάπτυξη, καθώς η αδύναμη αγοραστική δύναμη, τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά βιβλία παραγγελιών των εργοστασίων βάρυναν τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα του Αυγούστου του ZEW πιθανότατα προμηνύουν έλλειψη ανάκαμψης σε άλλους δείκτες οικονομικού κλίματος, ιδιαίτερα στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Το να περιμένεις μια ανατροπή στο συναίσθημα είναι τώρα σαν να περιμένεις τον Γκοντό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Αλεξάντερ Κρούγκερ, Hauck Aufhaeuser Lampe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ