Μαίνεται η φωτιά στην Αττική - Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μαίνεται η φωτιά στην Αττική - Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων - Μηνύματα εκκένωσης και σε Καλέντζι και Λίμνη Μαραθώνα

 

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στην Αττική, με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι που έχουν κάψει σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Διακοπές ρεύματος και προβλήματα στην παροχή νερού, με την ΕΥΔΑΠ να καλεί τους καταναλωτές να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση. Η φωτιά κατευθύνεται προς Σταμάτα, με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό.

Νεκρός είναι ο 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης που διακομίσθηκε νωρίτερα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο του ΚΑΤ. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ. Παρά την προσπάθεια ανάνηψης, επί 70 λεπτά, δεν τα κατάφερε.

Οι φλόγες απειλούν τα πρώτα σπίτια στο Πευκόφυτο, που είχε εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με νέο μήνυμα του 112. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για να τους απομακρύνουν. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα, μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Νέα μηνύματα εστάλησαν από το 112 με τα οποία ζητούνται τόσο από τους κατοίκους στο Καπανδρίτι και στο Πολυδένδρι να εκκενώσουν την περιοχή προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου όσο και στους κατοίκους στη Μαλακάσα ή του οικισμού Σφενδάλη να εκκενώσουν προς Ωρωπό μέσω της Λεωφόρου Αθηνών - Ωρωπού ενώ εντολή εκκένωσης έχει δοθεί επίσης στο Καλέντζι και στη Λίμνη Μαραθώνα.
Λίγο μετά τις 14:30 εστάλη και νέο μήνυμα από το 112, με το οποίο ζητείται από τους κατοίκους του Αγίου Στεφάνου, του Πευκόφυτου και του οικισμού Ποντίων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς Αθήνα μέσω της λεωφόρου Θησέως και της λεωφόρου Κηφισίας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να προλάβουν να οριοθετήσουν και να ελέγξουν κάπως το τεράστιο αυτό πύρινο μέτωπο, πριν αλλάξει ο καιρός μια και οι μετεωρολογικές προγνώσεις κάνουν λόγο για επικράτηση δυτικών ανέμων έντασης έως και 7 μποφόρ, από το μεσημέρι και μετά, εξέλιξη που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση στην οποία προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 56 ενεργά πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα, ενώ ανησυχία προκαλεί ότι βαθμιαία θα ενισχυθούν οι δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και στα 6 μποφόρ.
Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς τόσο στην Αττική όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα και πως συνελήφθη ένας ύποπτος στο Κρυονέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ