«Ο μίτος της Αριάδνης» στον καθημερινό λαβύρινθο των υποχρεώσεων

Της Ναταλίας Δανδόλου*

 «Ο μίτος της Αριάδνης» στον καθημερινό λαβύρινθο των υποχρεώσεων

Τεχνικές για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να οργανώσεις το χρόνο σου σε περιόδους με βαρύ πρόγραμμα- και όχι μόνο

Γενικότερα, όλοι στην ζωή μας έχουμε βρεθεί σε μέρες που οι υποχρεώσεις φαντάζουν πολλές, είναι πολλά αυτά που πρέπει να διεκπεραιωθούν και η ολοκλήρωσή τους μοιάζει ανέφικτη. Ένας coach έχει πολλές λύσεις να προτείνει και διάφορες τεχνικές προκειμένου να οργανώνει κανείς το χρόνο του σωστά. Και μπορεί στο παρελθόν η αύξηση της παραγωγικότητα να ήταν συνώνυμη με την άσκηση πίεσης, ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και νέες μέθοδοι βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ήπιες τεχνικές, που βασίζονται στις τεχνικές του business coaching, δίνουν τα κίνητρα εκείνα, αλλά και τις δυνατότητες ώστε να είναι κανείς παραγωγικός εκμεταλλευόμενος γόνιμα και το κάθε δευτερόλεπτο.

Κι όπως έλεγε κι ο Βίκτωρ Ουγκό: Αυτός που κάθε πρωί σχεδιάζει τη μέρα του, κρατά ουσιαστικά ένα νήμα που θα τον οδηγήσει έξω από τον λαβύρινθο και της πιο πολυάσχολης ζωής».

Το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός.

Αφιέρωσε 10-15 λεπτά στην αρχή κάθε μέρας ώστε να δημιουργήσεις μία λίστα για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και θέσε προτεραιότητες . Αυτός ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορεί να εξασφαλίσει έως και μία ώρα την ημέρα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να θέτει κανείς στον εαυτό του για την δημιουργία αυτού του πλάνου είναι, τι είναι ποιο σημαντικό να γίνει… Επίσης, είναι καλό να δοθεί και απάντηση στο ερώτημα «αν μπορούσα να κάνω μόνο ένα πράγμα ποιο θα ήταν αυτό»

Η δημιουργία του πλάνου μπορεί να γίνει και από την προηγουμένη το βράδυ, αναλόγως των βιορυθμών του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να μην τη παραλείπουμε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό , όταν σχεδιάζεις ένα πλάνο ημέρας, ή και εβδομάδας να εκμεταλλεύεσαι τις πιο παραγωγικές σου ώρες, οι οποίες είναι φυσικό να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι λειτουργούν καλύτερα το πρωί, κι άλλοι αργότερα. Επομένως, είναι σημαντικό να κανονίζει κάποιος τις εργασίες που είναι πιο απαιτητικές σε ώρες που είναι πιο παραγωγικός.

Ορθή χρήση του χρόνου. Το να είσαι παραγωγικός με το χρόνο σου είναι πολύ σημαντικό. Μπορείς για παράδειγμα να εκμεταλλεύεσαι το χρόνο μεταξύ δύο ραντεβού, ή μεταξύ δύο projects που πρέπει να γίνουν και να πραγματοποιείς μικρότερα tasks που χρειάζονται λίγο χρόνο. Έτσι, εξασφαλίζοντας λίγα λεπτά από κάθε εργασία, μπορεί να δώσει την ευκαιρία για ένα μεγαλύτερο διάλειμμα λίγο αργότερα.

Βασικό είναι να συγκεντρώνεται κανείς στην βασική δραστηριότητα που πρέπει να κάνει απερίσπαστος μέχρι να την ολοκληρώσει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί να ανατραπούν οι προτεραιότητες ή να προκύψει κάτι άλλο που πρέπει να βγει εις πέρας.

Η ευελιξία στον ανασχεδιασμό είναι επίσης πολύ σημαντική… Ο καθένας μας οφείλει να έχει την ετοιμότητα να δημιουργεί ένα νέο πλάνο, όταν προκύψει κάτι έκτακτο.

Πολύ βοηθητικό σε όλα αυτά είναι να έχεις κανείς ένα ειδικά διαμορφωμένο τετράδιο με ημερομηνίες και προτεραιότητες, ή να εκμεταλλευτεί κάποια από τα ημερολόγια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Εντός, το 2019 το FPressθα πραγματοποιήσει μία σειρά σεμιναρίων σχετικά με το business coaching. Ένα εξ αυτών θα είναι «Η διαχείριση του χρόνου- τεχνικές για να βγαίνει κανείς από τον λαβύρινθο των καθημερινών υποχρεώσεων».

Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος στο [email protected]

* Η Ναταλία Δανδόλου είναι δημοσιογράφος, σύμβουλος ενσυναίσθησης, personal και business coach.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ