Τσουνάμι αλλαγών στη δημόσια και την ιδιωτική περίθαλψη

Τσουνάμι αλλαγών στη δημόσια και την ιδιωτική περίθαλψη
Σε ακόμη στενότερη επιτήρηση θα βρεθούν την επόμενη διετία τόσο οι επιχειρήσεις της Υγείας, όσο και οι παροχές που δίνονται στους ασφαλισμένους, με τον περιορισμό και τον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο "μάτι” των θεσμών.

Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έρχονται νέες σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περίθαλψης, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα: φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιωτικές κλινικές.

Πιο συγκεκριμένα, η βασικότερη εντολή που δίνουν, όπως λένε οι πληροφορίες, οι θεσμοί προς το υπουργείο Υγείας, είναι να βάλει φρένο στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει μέχρι φέτος το Δεκέμβριο να έχει βρει τον τρόπο ώστε την επόμενη χρονιά το claw back προς τις επιχειρήσεις Υγείας, το ποσό δηλαδή που πληρώνουν για τη διαφορά των πραγματικών δαπανών σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, να είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα το 2018 θα πρέπει να επιτευχθεί επιπλέον μείωση 30% σε σχέση με το 2017. Ενδεικτικά, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να υποστούν φέτος claw back που μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεφύγει και ο προϋπολογισμός για τα νοσήλια των κλινικών.

Το παραπάνω μέτρο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει δρομολογηθεί από το τρίτο Μνημόνιο. Ειδικά για τα γενόσημα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διείσδυση στην αγορά, η οποία θα επιτευχθεί με την παροχή κινήτρων- κυρίως θα αφορούν ποσοστά κέρδους- στους φαρμακοποιούς και αύξηση των ποσοστών συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους και νοσοκομεία.

Οι θεσμοί επίσης φαίνεται να "κουνούν το δάχτυλο” σε υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ για περαιτέρω μείωση στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να συρρικνωθούν οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων για τις πράξεις που γίνονται στους ασφαλισμένους. Δεν δίνονται ωστόσο προς το παρόν πιο συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα επιτευχθεί αυτό, με την τρόικα εντούτοις να επιμένει σε επιπλέον συνταγογραφικές οδηγίες για τις πιο δαπανηρές θεραπείες και στην ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα των παραπεμπτικών.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν να δρομολογούνται ήδη από τον επόμενο μήνα, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν βρεθεί τα επιπλέον μέτρα για να ελεγχθούν οι δαπάνες της περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να ελέγχονται σε μηνιαία βάση για τα παραστατικά που καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανά εξάμηνο θα συντάσσει αναφορά για την πορεία των δαπανών. Στο ίδιο πλαίσιο, από κόσκινο να περνούν τα έξοδα και των δημόσιων νοσοκομείων: από τον Ιούνιο θα πρέπει να ετοιμαστεί σχέδιο για τη διεξαγωγή ετήσιου οικονομικού ελέγχου των λογαριασμών των νοσοκομείων, με εφαρμογή από το 2017, που θα περιλάβει σταδιακά όλα τα νοσοκομεία μέχρι το 2018.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ