Τσίπρας: Αναγκαία μια μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Τσίπρας: Αναγκαία μια μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μιλώντας σήμερα σε σχετική διημερίδα.

Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πιο εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της διακυβέρνησής μας, πρόσθεσε.

Στόχος μας, το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά, να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα δεν ξεκινά ως αναγκαιότητα την περίοδο της κρίσης. Τόνισε όμως ότι η υγεία βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχή υποβάθμιση τα χρόνια της κρίσης, με ολοένα και λιγότερους να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας την περίοδο 2010-15, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προσυπέγραψαν τις επιλογές για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους επιμένουν και σήμερα να καταθέτουν ως εναλλακτική προοπτική τη μείωση των δαπανών του δημοσίου. Είναι απολύτως σαφές τι εννοούν, μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, μείωση μισθών για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και υποκατάσταση από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εχουμε την εμπειρία να κρίνουμε τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. Η έλλειψη αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, η αύξηση ανασφάλιστων, η ενίσχυση ιδιωτικών δομών υγείας, μετέτρεψαν το αγαθό της υγείας σε προϊόν πολυτελείας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και υλοποιούνται 3.448 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τη σημερινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινά η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Είναι αναγκαία η ελάφρυνση χρέους, θα δώσει βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο και μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ελάφρυνση χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για βιώσιμο χρέος, σε αντιδιαστολή και με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα, σημείωσε.

Επανέφερε δε τη δέσμευση ότι «κάθε βήμα προς τα μπρος, είτε αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε σε θετικά βήματα στην απόδοση της οικονομίας, θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Εχουμε σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ