«Μετεξεταστέο» το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα - Η λίστα του HCP

«Μετεξεταστέο» το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα - Η λίστα του HCP
«Κάτω από την βάση» πήρε το ελληνικό σύστημα υγείας, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 28η θέση, μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών των οποίων τα συστήματα αξιολογήθηκαν από τον ανεξάρτητο οργανισμό «Health Consumer Powerhouse» (HCP).

Ολλανδία και Ελβετία βρίσκονται στη πρώτη θέση και δεύτερη θέση με 916 βαθμούς και 894, αντίστοιχα. Η Ελλάδα με 577 βαθμούς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και πολύ πίσω από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία (695 πόντοι), η Πορτογαλία (691 πόντοι) και η Ιταλία (667 πόντοι).

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει μία δραματική μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας κατά 28% από το 2009 έως το 2011 και μία μικρή αύξηση 1% το 2012. Ωστόσο, θετικό πρόσημο εμφανίζει η χώρα μας στους δείκτες υγείας. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατέχει την ένατη θέση στο δείκτη της βρεφικής θνησιμότητας (3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις), ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Έξτρα βαθμολογία δίνουν στο ελληνικό σύστημα υγείας η νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς, η μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντίθετα, η Ελλάδα «χάνει» βαθμούς από τις λίστες αναμονής, τη χαμηλή επιβίωση ασθενών με καρκίνο και τις υψηλές νοσοκομειακές λοιμώξεις. Υστερούμε επίσης στο δικαίωμα για δεύτερη ιατρική γνώμη, στην πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο, στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, στις καισαρικές τομές και στην πρόληψη του καπνίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ