To Globelics αυτοσαρκάζεται με σήμα του το μενίρ

To Globelics αυτοσαρκάζεται με σήμα του το μενίρ

Το Globelics είναι η σύντομη καταγραφή ενός μακρού ακρωνύμιου -Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems-, και αντιπροσωπεύει την επίσημη ονομασία μιας διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.

Με τη συμμετοχή 400 πανεπιστημιακών και ερευνητών απ' όλο τον κόσμο, καθώς και στελεχών παραδοσιακών αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων ξεκίνησε στη χώρα μας η 15η έκδοση του συνεδρίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το παγκόσμιο ερευνητικό δίκτυο Globelics.

Θέμα του συνεδρίου είναι «η καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων στο πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης (financialization) και της άνισης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που φιλοξενεί τις εργασίες του.

«Η επιλογή έγινε για δυο λόγους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καλογήρου, «ψυχή» του συνεδρίου και διευθυντής στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ. «Ο ένας λόγος είναι ότι η κρίση που χτύπησε την Ευρώπη και ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο. Ο δεύτερος ότι η ομάδα μας είναι τα τελευταία 25 χρόνια είναι στον διεθνή χάρτη με συμμετοχές σε συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά κλπ».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια εργώδης προσπάθεια από τους οργανωτές όχι μόνο σε σχέση με τη συμμετοχή των συνέδρων - είναι χαρακτηριστικό ότι 70 σύνεδροι προέρχονται από την Ευρώπη, 65 από τη λατινική Αμερική, 10 από τις ΗΠΑ/Καναδά, 55 από την Ασία και 35 από την Αφρική - αλλά και για την εξεύρεση πόρων.

«Το σύνθημά μας είναι "δουλέψτε σκληρά και ευχαριστηθείτε το"» χαριτολογεί ο Γιάννης Καλογήρου που δεν κρύβει ότι αρχικά ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την ιδέα να αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου. «Σκέφτηκα όμως ότι θα έπρεπε να δείξουμε πως ακόμη και σε συνθήκες κρίσεις μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Περιλαμβάνω ανάμεσα στις επιτυχίες του συνεδρίου το γεγονός ότι κινητοποιήσαμε 120 φοιτητές οι οποίοι εργάστηκαν χωρίς διακοπή για την προετοιμασία του συνεδρίου».

Στο συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου και φιλοξενείται στον «Δημόκριτο», θα παρουσιαστούν περισσότερες από 200 εργασίες. Ο βασικός στόχος είναι η αναζήτηση του ρόλου και της συμβολής που μπορεί να έχουν το κράτος, οι τοπικές αρχές, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι παραγωγικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, στη διαμόρφωση της καινοτομίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Το Globelics είναι η σύντομη καταγραφή ενός μακρού ακρωνύμιου -Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems-, και αντιπροσωπεύει την επίσημη ονομασία μιας διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. Αυτοσαρκαστικά έχει σήμα του το μενίρ. Στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη ακαδημαϊκή οικογένεια, που ασχολείται με την Καινοτομία, τη Γνώση και την Ανάπτυξη. Το Globelics γεννήθηκε το 2002 στη Δανία. Στα χρόνια της ενηλικίωσής του, το 2017, η Γραμματεία του Οργανισμού μετακόμισε στη Βραζιλία.

Από το 2003 που διοργανώθηκε το πρώτο Συνέδριο του Globelics στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας, έχει φιλοξενηθεί σε όλες τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και σε άλλες μεγάλες χώρες από διαφορετικές ηπείρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ