Ποιες μετοχές πάνε κόντρα στο... ρεύμα

Με ποιους τίτλους «φλερτάρουν» οι ξένοι επενδυτές

Ποιες μετοχές πάνε κόντρα στο... ρεύμα

Το ρίσκο χώρας και την αβεβαιότητα για τις τράπεζες πληρώνει το ελληνικό Χρηματιστήριο που πιέζεται από τον τραπεζικό κλάδο και τις φήμες για την ανάγκη κεφαλαιακής τους ενίσχυσης. Εγκλωβισμένο στην αναμονή της αξιολόγησης και την αγωνία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης καθυστέρησή της, μοιάζει αδύναμο να κερδίσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ετσι παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την εκτιμώμενη επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η αισιοδοξία αυτή δεν καθρεφτίζεται στο ταμπλό που παραμένει υποτονικό και υποτιμημένο. Η CREDIT SUISSE με report της 1ης Σεπτεμβρίου συγκρίνει τις αποτιμήσεις 26 χωρών και στους δύο πιο βασικούς αριθμοδείκτες, στο P/BV και FCF Yield (Απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών), και η Ελλάδα αποδεικνύεται η φθηνότερη αγορά στον κόσμο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το P/BV της ΕΛΛΑΔΑΣ είναι 0.6, το δεύτερο καλύτερο είναι της Ρωσίας με 0.8 και το τρίτο καλύτερο είναι της Νότιας Κορέας με 1.1, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι στο 1.52.
Σϋμφωνα με την Eurobank Equities το επενδυτικό story της Ελλάδας θα κριθεί από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης, ενώ η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι σε αντίθεση με πέρυσι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει τις βάσεις για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ωστόσο το "κλειδί" είναι μια έγκαιρη oλοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης καθώς θα λειτουργούσε ως καταλύτης για το re-rating καθώς θα μείωνε το ρίσκο χώρας.
Για τους αναλυτές, η επαναφορά των τιμών των Τραπεζών σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των προηγούμενων ΑΜΚ δεν είναι πολύ πιθανή, παρά μόνο αν υπάρξουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των κεφαλαίων τους. Μέχρι τότε, μαζί με ξερά καίγονται και τα χλωρά, αφού στο περιβάλλον αυτό ακόμη και εταιρείες με αυξανόμενα μεγέθη και σημαντική προοπτική παραμένουν υποτιμημένες. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και άλλες που τραβούν σταθερά το βλέμμα των ξένων επενδυτών, που επιμένουν να τις παρακολουθούν, να τις προτείνουν και να ανεβάζουν τις τιμές στόχους.
Πoιες μετοχές ψηφίζουν οι ξένοι επενδυτές
Οι τοπ επιλογές των ξένων θεσμικών στην ελληνική αγορά αφορά τους τίτλους των Folli Follie Group, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Σαράντης, Τιτάν και από τις τράπεζες την Alpha Bank.
Η Morgan Stanley, σε έκθεσή της για τον κλάδο πανευρωπαϊκά, μετά τα αποτελέσματα β' τριμήνου, ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,9 από 2,78 ευρώ, διαβλέποντας περιθώριο ανόδου 43% για τον τίτλο. Στις εκτιμήσεις του για την τράπεζα, ο οίκος σημειώνει ότι πλέον συμπεριλαμβάνονται οι ζημίες 60 εκατ. λόγω της πώλησης της μονάδας στη Σερβία, κάτι που μειώνει τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2017 κατά 12% ενώ αφήνει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2018-2019. Και η Goldman Sachs δίνει σύσταση «buy» για την Alpha Bank με τιμή-στόχο 2,80 ευρώ ανά μετοχή και αναφέρει οτι τα πτωτικά ρίσκα για την τράπεζα συνδέονται με τις τάσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στα έσοδα, με την πρόοδο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Η Wood & Company που δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές, ξεχωρίζει την Jumbo και δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 16,8 από 12,1 ευρώ αναβαθμίζοντας τη σύσταση για τον τίτλο σε buy από hold. Αιτία η ενίσχυση της παρουσία της στη Ρουμανία όπου, μετά από χρόνια προσεκτικής επέκτασης, η Jumbo έχει αποφασίσει να τριπλασιάσει τον ρυθμό επέκτασης στη βαλκανική χώρα. Ως εκ τούτου, η Wood περιμένει ότι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία θα ξεπεράσουν το 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας έως το 2021, αντιστοιχώντας στο 54% της συνολικής αύξησης τζίρου το ίδιος διάστημα. Επίσης, η εισηγμένη αναμένεται να ωφεληθεί και από την διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η UBS αυξάνει την πρόβλεψη για τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση στην Ευρώπη, στη σκιά των επιπτώσεων από τον τυφώνα Χάρβεϊ. Σε ανάλυσή της για τον κλάδο επισημαίνει ότι θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 14% για την περίοδο 2017-2021.Γι αυτό και προχωρά και σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη Motor Oil, στα 22 ευρώ από 21,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «buy». Για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η νέα τιμή στόχος είναι στα 7,5 από 6,5 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η UBS διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.
Η Citigroup αυξάνει την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ στα 15 ευρώ από 11 πριν, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση buy. O Oργανισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα assets στην Ελλάδα, τονίζει ο διεθνής οίκος, που βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου καθώς τα θεμελιώδη της εισηγμένης παραμένουν ισχυρά.


Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ