Πόσο θα σας κοστίσει το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ

Πόσο θα σας κοστίσει το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ
Ο χιονιάς έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση του, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων στα χιονοδρομικά κέντρα από μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι ανυπομονούν να «ξεχυθούν» στις πίστες. Πόσο θα σας κοστίσει να επισκεφτείτε ένα χιονοδρομικό κέντρο και να απολαύσετε το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ;

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Σίγουρα δεν θεωρείται ένα φθηνό σπορ, γιατί εάν βάλεις τις βενζίνες που χρειάζεσαι, τα διόδια, την ενοικίαση του εξοπλισμού και την κάρτα για τα lift, ο λογαριασμός φουσκώνει πολύ.

Αυτοκίνητο ή ski bus

Εάν μένεις στην Αθήνα, τα λιγότερα χιλιόμετρα που μπορείς να κάνεις για να φτάσεις στον προορισμό σου είναι γύρω στα 180 χλμ όπου είναι ο Παρνασσός, το Μαίναλο και τα Καλάβρυτα. Από Αθήνα μέχρι τον Παρνασσό θα χρειαστείτε 7,05€ για τα διόδια, από Αθήνα -Καλάβρυτα θα πληρώσετε 6,3€ και από Αθήνα- Μαίναλο θα πληρώσετε 8,75€. Το κόστος της βενζίνης κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο σας. Ένας πιο οικονομικός τρόπος για να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο είναι να πάτε με ski bus. Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που διοργανώνουν δρομολόγια προς τα χιονοδρομικά κέντρα και κατά μέσο όρο κοστίζει 15€ το άτομο.

Ενοικίαση εξοπλισμού

Ο εξοπλισμός για σκι θα σας κοστίσει κατά μέσο όρο 15€ - που περιλαμβάνει τις μπότες, τς πέδιλα και τα μπατόν- ενώ για το snowboard –που περιλαμβάνει τις μπότες και τη σανίδα- 20€. Τώρα εάν δεν έχετε στολή, γάντια και μάσκα μπορείτε να τα νοικιάσετε. Τα γάντια κοστίζουν 3€, η στολή 10€, το μπουφάν 8€ και η μάσκα 5€ (οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα σε κάθε κατάστημα και σε κάθε περιοχή).

Στο χιονοδρομικό του Παρνασσού οι ημερίσιες κάρτες θα σας κοστίσουν 25€, με την οποία μπορείτε να πάρετε όλα τα lift. Για τα παιδιά και τους φοιτητές η κάρτα θα κοστίσει 15€. Βέβαια το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι ένα από τα πιο ακριβά στην Ελλάδα, εάν φανταστείτε πως η ημερίσια κάρτα στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου κοστίζει μόλις 11€.

Δάσκαλος χιονοδρομίας

Εάν είστε αρχάριος ή αν θέλετε να μάθετε στο παιδί σας να κάνει σκι ή snowboard θα χρειαστείτε σίγουρα για την πρώτη φορά έναν δάσκαλο. Υπάρχουν πολλές σχολές επάνω στο χιονοδρομικό που μπορείτε να επιλέξετε. Συνήθως η εκμάθηση κοστίζει 20€- 25€ την ώρα.