Από τις άδειες της TV στις άδειες του… τζόγου

Από τις άδειες της TV στις άδειες του… τζόγου
Προτάσεις για διαδικασία ανάλογη με αυτή των τηλεοπτικών αδειών, που απέφερε στα δημόσια ταμεία το αστρονομικό ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ, και για τις online στοιχηματικές ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσίευση του πολυαναμενόμενου νόμου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τερματιστεί η περίοδος των προσωρινών αδειών στις 24 στοιχηματικές εταιρείες -ήδη διαρκεί πέντε χρόνια-, η οποία δημιουργεί ένα αδιαφανές φορολογικό τοπίο, και να δοθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει έσοδα τόσο από την έκδοση των αδειών όσο και από φόρους. Το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, έχουν ορισθεί διατάξεις και πολύ γρήγορα θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει το καθεστώς των νέων αδειών.

Εφόσον η αγορά λειτουργήσει με διαφάνεια, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως από εκεί μπορεί να βρεθούν κρατικά έσοδα 100 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από τον φόρο 30% επί των μεικτών κερδών (GGR), που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για να αποφευχθούν άλλου είδους μέτρα, με μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Ο Νόμος 4002 του 2011 προβλέπει πως οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου θα χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, θα έχουν 5ετή ισχύ και θα μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με την καταβολή πρόσθετου τιμήματος. Η επιλογή αυτή όμως προκαλεί προβλήματα, καθώς προϋποθέτει περιορισμένο αριθμό αδειών, που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η επιλογή της δημοπρασίας, τύπου τηλεοπτικών αδειών, έχει σημαντικά νομικά εμπόδια να ξεπεράσει για να γίνει εφικτή, αφού δεν αφορά δημόσια συχνότητα, αλλά παροχή υπηρεσίας. Ο νέος νόμος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να καθορίζει την όποια διαδικασία, κάτι που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Η τρίτη επιλογή αδειοδότησης είναι η θέσπιση κριτηρίων, τα οποία όμως, αν είναι πολύ αυστηρά, θα περιορίσουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων, κάτι που θα αυξήσει και την αξία της κάθε άδειας.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ. Ο νέος νόμος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής αθλητικού στοιχήματος που υποστηρίζει ότι διατηρεί ο ΟΠΑΠ μέχρι το 2020. Για το θέμα αυτό σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν με επιστολή του με ημερομηνία 11/8, στην οποία ξεκαθαρίζει τόσο τις προθέσεις του όσο και τα όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε τονίσει στο υπουργείο ότι οποιαδήποτε απόφαση θα έκανε τον ΟΠΑΠ αποκλειστικό πάροχο στο online έως το 2020 θα δημιουργούσε θέμα κρατικής ενίσχυσης.

Το σημερινό καθεστώς των προσωρινά αδειοδοτημένων εταιρειών θα τερματιστεί με την ολοκλήρωση της οριστικής αδειοδότησης, που θα εισαγάγει ο νέος νόμος. Σημειώνεται ότι το σημερινό, γκρίζο τοπίο λόγω της επιμήκυνσης της προσωρινής περιόδου σε πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει πολυάριθμες στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ούτε το ακριβές μέγεθος της αγοράς ούτε ο ακριβής αριθμός των νόμιμων εταιρειών.

Ενώ ο ΟΠΑΠ έχει εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕΕΠ (για την ταυτοποίηση των παικτών και τη διαφήμιση, ώστε να προωθεί τον «υπεύθυνο στοιχηματισμό»), καθώς ελέγχεται από αυτήν, οι ανταγωνιστές του στο Διαδίκτυο, οι 24 εταιρείες, λειτουργούν σε «γκρίζα περιοχή», αφού δεν εποπτεύονται από την ΕΕΕΠ και δηλώνουν τα έσοδά τους -για τα οποία και φορολογούνται- κατά βούληση.

Η μόνιμη αδειοδότηση θα αλλάξει το σημερινό σκηνικό στην αγορά του ιντερνετικού στοιχηματισμού, καθώς πλέον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες λειτουργίας και ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες. Επίσης, τα έσοδά τους θα μπορούν να ελεγχθούν και θα πληρώνονται τα ποσά φόρων που τους αναλογούν.

Αλεξιάδης: Θα επιβάλουμε την τάξη

Στο θέμα της νέας διαδικασίας αδειοδότησης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, σημειώνοντας: «Ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση και θα κατατεθεί, για να πάμε πλέον σε ένα οριστικό καθεστώς, για να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στις ανομίες αυτές, να εξασφαλίζουμε τη νομιμότητα και να φέρνουμε και μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο, γιατί κάποιοι φαίνεται ότι δεν θέλουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι σαφέστατη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μπει τέλος σε αυτήν την ανομία. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά τα συστήματα. Δεν έχουμε καμία διάθεση να έρθουμε σε κάποια συναλλαγή, δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε αυτά που έκαναν άλλοι σε αυτόν τον τόπο και οδήγησαν σε αυτό το νομικό πλαίσιο. Διότι αυτό το νομικό πλαίσιο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Σε ό,τι αφορά το θέμα του φόρου επί του τζίρου, πραγματικά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο φόρος γι’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι σε ό,τι θέλουν εκείνες να δηλώσουν. Το προκλητικό είναι το τι φόρο εισοδήματος πληρώνουν αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έναν τεράστιο τζίρο - τον υποπτευόμαστε, αλλά έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα δεν είναι δυνατόν να τον ελέγξουμε απόλυτα. Είναι σαφέστατο το τι θέλουν να κάνουν αυτές οι εταιρείες. Είναι σαφές, όμως, και το τι θέλει να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και να επιβάλει τάξη και σε αυτό το πεδίο της οικονομικής ζωής».

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο.