Πόσα θα πάρουν φέτος οι τηλεαστέρες

Πόσα θα πάρουν φέτος οι τηλεαστέρες
Αν για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, η “ημέρα μηδέν” είναι η ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου, για τους τηλεαστέρες η επόμενη μέρα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η Τετάρτη, θα είναι η “ημέρα της κρίσης” για την ίδια τους την επαγγελματική ύπαρξη, ακόμη κι αν κάποια κανάλια θα έχουν ήδη βγάλει στον “αέρα” το νέο τους πρόγραμμα, (όπως το Star και ο ΣΚΑΪ που αρχίζουν τη Δευτέρα), ενώ άλλα, (Alpha και Epsilon) θα ετοιμάζονται για τις προγραμματισμένες πρεμιέρες τους στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το πραγματικά παράδοξο ακόμη και για τα εργατικά χρονικά “σχήμα”, να υπογράφονται δηλαδή συμφωνίες και συμβόλαια με σταθμούς που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τηλεοπτική άδεια, είναι ένας ακόμη γρίφος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν άμεσα μάλιστα, οι νομικοί σύμβουλοι των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και οι δικηγόροι των ίδιων των τηλεπαρουσιαστών.

Κι όλα αυτά γιατί, ενώ όλες οι πλευρές γνώριζαν την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμό και ανακατανομή της τηλεοπτικής “τράπουλας”, λειτουργούσαν σαν να μην υπήρχε καν στο “τραπέζι” αυτό το... ενδεχόμενο. Υπάρχουν ωστόσο κάποια τηλεοπτικά πρόσωπα -τα περιζήτητα, που είχαν αυτή τη δυνατότητα- που έχουν προνοήσει για τα “ψιλά γράμματα” στους όρους των συμβολαίων τους και για την περίπτωση που τα κανάλια με τα οποία συμφώνησαν δεν πάρουν τελικά άδεια. Ποιά είναι αυτά τα πρόσωπα και πόσο επηρρεάζει η δημοπρασία των αδειών τα φετινά συμβόλαια; Το “Secret” έχει τις απαντήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δε από το 2012 και μετά όπου και καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση, τα “χρυσά” τηλεοπτικά συμβόλαια, έγιναν μάλλον...”μπρούτζινα”, ενώ οι δικλείδες από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών πολλαπλασιάστηκαν. Πόσα χρήματα λοιπόν διακυβεύονται στο τηλεοπτικό χρηματιστήριο σε λίγες μέρες; Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με τέσσερις συνολικά κατηγορίες στις οποίες διαμορφώνονται τα ποσά και η διάρκειες των συμβολαίων.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε μόλις...τέσσερις παρουσιαστές και παρουσιάστριες, (με επικεφαλής την Ελένη Μενεγάκη), που φέρονται να έχουν συμβόλαιο δύο έως τεσσάρων ετών σε εξέλιξη, με απολαβές που ξεπερνούν τις 50.000 και φτάνουν τις 70.000 ευρώ τον μήνα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν σχεδόν τα περισσότερα “παλιά” τηλεοπτικά πρόσωπα (αυτά δηλαδή που άρχισαν την καριέρα τους πριν από το 2000 κι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή), με τα συμβόλαιά τους να έχουν διάρκεια έως τρία χρόνια (υπογράφουν για τον πρώτο χρόνο κι από εκεί και μετά υπάρχει η option μονομερούς ανανέωσης από την πλευρά του σταθμού) με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ (Εδώ μιλάμε για πρόσωπα όπως η Τατιάνα Στεφανίδου, Αγγελική Νικολούλη, Βίκυ Χατζηβασιλείου και άλλοι).

Στην τρίτη κατηγορία, συναντάμε τους παρουσιαστές που αναδείχθηκαν τηλεοπτικά κυρίως από το 2005 και μετά, με μια δεκαετία διαρκούς καθημερινής παρουσίας για τους περισσότερους, με τα συμβόλαιά τους να μην έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του ενός, (“συν ένα” από το κανάλι), χρόνου και με αποδοχές από 10.000 μέχρι και 20.000 ευρώ, (όπως η Ελεονώρα Μελέτη, η Φαίη Σκορδά και άλλοι), ενώ υπάρχει και η τέταρτη κατηγορία των παρουσιαστών του “τριχίλιαρου”, όπως λέγονται. Πρόκειται για τηλεπερσόνες που πέρασαν στην “πρώτη γραμμή” στα χρόνια της κρίσης, είναι διεκπαιρεωτικοί και οι απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 3.000 έως 5.000 ευρώ στην καλύυτερη περίπτωση. Οσο για τη διάρκεια του συμβολαίου τους, είναι ετήσια (Εδώ ανήκουν η Κατερίνα Καινούργιου, η Δούκισσα Νομικού, η Μαίρη Σινατσάκη, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και άλλοι). Σε όλες πάντως ανεξαιρέτως τις κατηγορίες, οι αποδοχές μπορούν να αυξηθούν μέσω ποσοστών από τοποθετήσεις και πωλήσεις προϊόντων, επιβράβευση με “μπόνους” τηλεθέασης στα δυναμικά κοινά ή τις γυναίκες ηλικίας 25-44, αλλά και διαγωνισμούς ή δώρα μέσω τηλεφωνικών εταιρειών, για τις τηλκεφωνικές κλησεις των οποίων οι παρουσιαστές παίρνουν έστω και λίγα ποσοστά.

Οι περισσότεροι από τους τηλεαστέρες, ειδικά φέτος, είχαν συμβόλαια σε ισχύ από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σταθμός που κλήθηκε να αποφασίσει για τα περισσότερα ιδιωτικά συμφωνητικά, ως προς τους παρουσιαστές (γιατί συμβόλαια κάνουν και στελέχη, όπως οι επικεφαλής των διευθύνσεων και κάποιοι αρχισυντάκτες εκπομπών, όπως επίσης και ορισμένοι πανελίστες), ήταν το Star με τους Πόπη Τσαπανίδου, Ζήνα Κουτσελίνη, Φωτη Σεργουλόπουλο και Μαρία Μπακοδήμου να έχουν ως λήξη των συμβάσεών τους την 31η Ιουλίου.

Το κανάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντισε από την πλευρά του να ανανεώσει τα δύο από τα τέσσερα συμβόλαια (Τσαπανίδου-Κουτσελίνη), πριν τη λήξη τους με την επισήμανση της μετάδοσης των εκπομπών “καθοιονδήποτε τρόπο, εντός της ελληνικής επικράτειας, της Κύπρου, των ΗΠΑ και όπου αλλού μεταδίδεται ή αναμεταδίδεται το πρόγραμμα ή μέρος αυτού, το οποίο παράγεται από το Star Channel”, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παρουσιαστές του σταθμού δεν έχουν λόγο ως προς τον τόπο και τον τρόπο μετάδοσης της εκπομπής που παρουσιάζουν, καθώς σημασία έχει η παραγωγή της συγκεκριμένης εκπομπής, σηλαδή ποιός πληρώνει για να γίνει η εκπομπή, που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω ίντερνετ.

πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές