Όλα για το Brexit: οι δημοσκοπήσεις, οι μπλόφες και τα οικονομικά δεδομένα

Όλα για το Brexit: οι δημοσκοπήσεις, οι μπλόφες και τα οικονομικά δεδομένα
Καθώς ο χρόνος περνάει και η μέρα που θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία πλησιάζει, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επενδύει ολοένα και περισσότερο στην επικοινωνιακή στρατηγική του φόβου.

Προσπαθεί, δηλαδή, να προειδοποιήσει τους Βρετανούς πολίτες ότι αν υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου, η χώρα θα εισέλθει σε μία επικίνδυνη περιπέτεια. Η περιπέτεια αυτή θα σχετίζεται κατά την άποψή του τόσο με την ασφάλεια της Βρετανίας όσο και με τα οικονομικά δεδομένα και τις συνθήκες ζωής των ίδιων των πολιτών. Ο Ντέβιντ Κάμερον, μάλιστα, δεν είναι μόνος στην προσπάθειά του αυτή. Η επικοινωνιακή στρατηγική του φόβου έχει υιοθετηθεί και από άλλους θεσμικούς φορείς εντός και εκτός Βρετανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασαν δείχνουν πως αυξάνεται η διαφορά του ΝΑΙ, της ψήφου, δηλαδή, που θα οδηγήσει στην παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έρχεται από έρευνα κοινής γνώμης η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδα του Λονδίνου «Evening Standard». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η διαφορά υπέρ του ΝΑΙ υπερτερεί πλέον κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί σε όλες τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως εταιρείας. Οσον αφορά την ανησυχία των Βρετανών πολιτών για την επόμενη μέρα, πρώτα ασχολούνται με την οικονομία, έπειτα με το μεταναστευτικό και τέλος με τη ασφάλεια.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Πρέπει, ωστόσο, να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που έχουν πραγματοποιηθεί οι προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις. Η τηλεφωνική έρευνα ναι μεν αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο για τις εταιρείες μετρήσεων αλλά με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής δεν είναι απαραίτητα η πιο αξιόπιστη. Η αποτυχία, άλλωστε, όλων των εταιρειών να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πέρυσι το Μάιο επιβεβαιώνει τη διαπίστωση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά δείχνουν πολύ μικρό προβάδισμα του ΝΑΙ. Η πιο πρόσφατη που διενεργήθηκε τη βδομάδα που πέρασε, λοιπόν, παρουσιάζει το ΝΑΙ να προηγείται με μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια ακόμα στοιχεία των διαδικτυακών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες ναι μεν ανησυχούν βραχυπρόθεσμα αλλά θεωρούν πως μακροπρόθεσμα η χώρα τους μπορεί να βγει κερδισμένη με την πιθανή αποχώρηση της από την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των Βρετανών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε πιθανές εξελίξεις μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit, όπως η υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας και η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά δείχνει εμπιστοσύνη πως η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα και θα βελτιώσει τη θέση της.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το δημόσιο λόγο πολλών Ευρωπαίων πολιτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της αλλά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο ύστερα από την 23η Ιουνίου. Κύκλοι των Βρυξελλών έχουν αφήσει να υπονοείται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ξανά με το Λονδίνο σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ και πως θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία αποσύνδεσης. Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, βέβαια, η τακτική αυτή περισσότερο αποσκοπεί να αυξήσει την πίεση προς τους Βρετανούς πολίτες παρά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη συνεργασία με τη Βρετανία, πόσω μάλλον στο οικονομικό πεδίο.

Παράλληλα, ένα ερώτημα το οποίο τίθεται είναι ποιος θα χάσει περισσότερο σε περίπτωση που οι Βρετανοί πολίτες επιλέξουν το ΟΧΙ σε περίπου ένα μήνα. Γιατί ναι μεν βραχυπρόθεσμα η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια οικονομική και πολιτική αστάθεια αλλά μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη, πάνω στη βάση ειδικών διμερών συμφωνιών που θα υπογράψει με τις Βρυξέλλες. Αν πράγματι συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να ανοίξει η όρεξη και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, να συζητήσουν το ενδεχόμενο εξόδου τους. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα φαινομενικά σφυρίζει αδιάφορα για το τι θα ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες, να αντιμετωπίσει στο μέλλον μία άνευ προηγουμένου κρίση εσωστρέφειας που θα ενισχύεται από την επιτυχία του Λονδίνου εκτός των κόλπων της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ