Σκάνδαλα με εκατοντάδες εμπλεκόμενους με φόντο τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Σκάνδαλα με εκατοντάδες εμπλεκόμενους με φόντο τους Ολυμπιακούς του Ρίο
«Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016 θα είναι οι καλύτεροι που έχουν γίνει ποτέ» δήλωνε τέσσερα χρόνια πριν ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες, παραλαμβάνοντας συγκινημένος την Ολυμπιακή Σημαία από το δήμαρχο του Λονδίνου.

Εκατό ημέρες πριν από την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία της Νότιας Αμερικής, οι πολίτες της Βραζιλίας που βγαίνουν εδώ και μήνες στους δρόμους οργισμένοι, δεν έχουν πλέον πολλές βεβαιότητες. Για την ακρίβεια δε γνωρίζουν καν ποιος… θα είναι ο πρόεδρος της χώρας τους στις 5 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που η φλόγα θα φωτίσει το περίφημο Στάδιο Μαρακανά και οι προβολείς θα πέσουν επάνω στη «Θαυμαστή Πόλη» του Ρίο…

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, η διάδοχος του Λούλα ντα Σίλβα στο τιμόνι της χώρας, κατηγορήθηκε ότι «μαγείρεψε» τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό για να βοηθήσει την εκλογή της το 2014. Και πλέον βλέπει την ώρα της έξωσης να πλησιάζει. «Είμαι θύμα μεγάλης αδικίας. Όλοι οι προκάτοχοί μου έκαναν το ίδιο με τα δημοσιονομικά» δήλωσε η ίδια μετά την παραπομπή της από την Βουλή, με 367 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 9 λευκά/αποχές. Αν η Γερουσία επικυρώσει την απόφαση της Βουλής και την παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 10-11 Μαΐου, θα παυθεί για ένα εξάμηνο ή και οριστικά από τα καθήκοντά της και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Η ίδια αποκαλεί τη διαδικασία αποπομπής της «πραξικόπημα της ελίτ». Οι ορκισμένοι εχθροί της την ίδια ώρα λένε ότι «καθαρίζουν» τη χώρα από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Και στους δρόμους, ένα πολύχρωμο πλήθος -με κίτρινα και κόκκινα πουκάμισα, ανάλογα με το στρατόπεδο που στηρίζει- φωνάζει συνθήματα, σε ατμόσφαιρα σχεδόν… καρναβαλική. Όλες οι πλευρές, συνοψίζουν οι πιο ψύχραιμοι, απλά υπεραπλουστεύουν μία κρίση βαθειά πολιτική που έχει τις ρίζες της στη διαδρομή της Βραζιλίας την τελευταία δεκαετία και την εξέλιξή της σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Κομβικό ρόλο στην πορεία αυτή, έπαιξε ένα σκοτεινό σκάνδαλο με μίζες και δωροδοκίες, το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras όπου μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες διοχέτευαν αφειδώς δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό κολοσσό σε πολιτικούς του κυβερνητικού συνασπισμού. Η ίδια η Ρούσεφ δεν κατηγορήθηκε ποτέ προσωπικά για απάτες ή συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας, είχε αρχίσει να εξελίσσεται καιρό πριν αναλάβει η ίδια καθήκοντα.

Η υπόθεση εναντίον της «σιδηράς κυρίας» όμως, είναι βαθιά πολιτική. Και αυτό γιατί είναι αδύνατον να διαχωρίσει κανείς τη διάχυτη επιθυμία για την απομάκρυνση της, από τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της Βραζιλίας, σημειώνουν οι Νew York Times. Το Εργατικό Κόμμα και η ίδια η Ρούσεφ επιμένουν ότι πρόκειται για συνωμοσία, υποκινούμενη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με σκοπό την ανατροπή της. Μπορεί να μην υπάρχει βέβαια καμία απόδειξη ότι η ίδια συμμετείχε στο σκάνδαλο, είναι σαφές όμως ότι πολλοί από τους στενότερους συνεργάτες της πρωταγωνίστησαν. Επιπλέον η ίδια διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras την περίοδο 2003-2010, όταν το σκάνδαλο άρχισε να ξεδιπλώνεται, άρα είτε απέτυχε να το ξεσκεπάσει, είτε παρέλειψε να δράσει.

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ. Το πιο… σουρεαλιστικό στοιχείο όμως στην όλη διαδικασία είναι ότι 300 από τα μέλη του Κογκρέσου που πιέζουν για την απομάκρυνσή της, αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη διαδικασία της αποπομπής της, αλλά είναι βουτηγμένος και ο ίδιος μέχρι το λαιμό σε σκάνδαλα και δωροδοκίες. Αλλά και ο 75χρονος αντιπρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ ο οποίος θα αντικαταστήσει κατά πάσα πιθανότητα τη Ρούσεφ και εμπλέκεται με τη σειρά του σε σκάνδαλο παράνομης αγοράς αιθανόλης. Σύμφωνα πάντως με την ισπανική El Pais, ο ίδιος δεν βλέπει την ώρα να κυβερνήσει και επιλέγει ήδη τους νέους υπουργούς του στα παρασκήνια.

Και κίνημα «Εξω όλοι τους»

Η αποπομπή της Ρούσεφ θα μπορούσε να επιφέρει μια ψευδή αίσθηση κάθαρσης, λόγω της διάχυτης αίσθησης ότι μόνο το κυβερνών Εργατικό Κόμμα πρωταγωνίστησε στις υποθέσεις διαφθοράς. Στην περίπτωση αυτή, η λαϊκή οργή θα εκτονωθεί, η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, και ο συντηρητικός Τύπος της χώρας θα εστιάσει στον Τεμέρ, τον Κούνια και τους συμμάχους τους για να πρωτοστατήσουν στις έρευνες και την ανανέωση, όσο και αν ανήκουν και οι ίδιοι «στο σύστημα».

Αν δεν αλλάξει όμως αυτή η νοοτροπία ο γίγαντας της Λατινικής Αμερικής δύσκολα θα αλλάξει. Ορισμένοι επιμένουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους, με οποιοδήποτε κόστος, η Βραζιλία κινδυνεύει με μια κρίση άνευ προηγουμένου, χωρίς να κάνει ουσιαστικές αλλαγές σε ένα σύστημα διεφθαρμένο και παλιό. Και το μόνο υγιές κομμάτι μοιάζει πλέον το κίνημα «Έξω όλοι τους» «Fora Todos Eles!» που ζητά την απομάκρυνση της προέδρου, των μελών του Κογκρέσου και όλων των πολιτικών αρχηγών. «Ούτε Ντίλμα ούτε Τέμερ», έγραψε στις αρχές Απριλίου η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας «Folha de Sao Paulo», πιάνοντας τον λαϊκό σφυγμό...

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ