Το ασφαλιστικό πακέτο

Το 1% του ΑΕΠ θα προέλθει από το ασφαλιστικό. Τα 1,8 δις. ευρώ θα εξοικονομηθούν:

· Από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ μέτρο το οποίο θα εξασφαλίσει περίπου 223 εκατ. ευρώ

· Από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ ήδη έχει αποφασιστεί η καταβολή του ανά τρίμηνο ή ανά δίμηνο ενώ επίκειται το κούρεμα που θα πρέπει να αποφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ

· Περίπου 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το ψαλίδισμα του εφαπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

· Θα προχωρήσει η πρώτη αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ώστε να εξασφαλιστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

· Ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό, θα εξαρτηθεί από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Αν οι θεσμοί δεχτούν την αύξηση των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, τότε οι επικουρικές συντάξεις θα περικοπούν ώστε να εξοικονομηθεί το κονδύλι των 300-400 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που προαναφέρθηκαν ανέρχονται περίπου στα 1,1 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα, έχει συμφωνηθεί ότι θα εξασφαλιστούν από μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί όπως το κούρεμα κύριων και επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής των εισφορών υπέρ υγείας αλλά και τα μέτρα αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.