Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις - Πού υπάρχουν μπλόκα

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις - Πού υπάρχουν μπλόκα
Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες στις συσκέψεις που είχαν την Κυριακή. Αυξάνουν το χρόνο διακοπής της κυκλοφορίας σε εθνικούς, επαρχιακούς οδούς, λιμάνια και τελωνεία, ενώ αποφάσισαν αποχή από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τα ζητήματά τους και διαμαρτυρία με τρακτέρ μπροστά στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των κατά τόπους μπλόκων που συνεδρίασαν την Κυριακή στη Νίκαια έλαβαν ομόφωνη απόφαση για συνέχιση του επ’αόριστον μπλόκου των οδικών δικτύων, των τελωνείων και των λιμανιών και αεροδρομίων. Στο μεταξύ, έχει «πέσει» στο τραπέζι πρόταση για κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι εκπρόσωποι συνολικά 68 μπλόκων, από όλη τη χώρα, αποφάσισαν να «κατέβουν», προφανώς την Παρασκευή, στην Αθήνα και να τα στήσουν στο Σύνταγμα, απαιτώντας εκ νέου και εντονότερα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, να σταθούν στο πλευρό τους.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο, με θέμα το αγροτικό. Στο σημείο επικράτησε ένταση και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος αποχώρησαν. Η Κουμουνδούρου απάντησε για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι, «οι εισβολές σε γραφεία κομμάτων, οι βανδαλισμοί και η βίαιη διακοπή εκδηλώσεων δεν εξυπηρετούν ούτε τα αιτήματα των αγροτών, ούτε καμιάς άλλης κοινωνικής κατηγορίας».

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες επιμένουν στην απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και για συζήτηση από μηδενική βάση, επισημαίνοντας ότι, αυτή θα γίνει μόνο πάνω στα βασικά αιτήματά τους. Αναφορικά με τα αιτήματά τους, διαμορφώθηκαν στο εξής πλαίσιο:

-Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

-Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής και για 24 ώρες θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη, ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας στην Ανθήλη, στο 200ό χλμ. και στο 210ό.

Το τελωνείο του Προμαχώνα παραμένει κλειστό για έβδομη συνεχόμενη μέρα, με τις νταλίκες να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Το τελωνείο της Εξοχής άνοιξε την Κυριακή στις 12:00, μετά από 24ωρο αποκλεισμό, ωστόσο έκλεισε και πάλι στις 15:00.

Το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου παραμένει, με την Εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων να παραμένει ανοιχτή μόνο για δύο ώρες, από τις 12:00 ως τις 14:00.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία, ο Ισθμός, με την παλαιά Εθνική να Κορίνθου – Αθηνών να ανοιγοκλείνει.

Οι αγρότες της Κρήτης, που θα ανέβουν στην Αθήνα, επιμένουν στα μπλόκα, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε καταλήψεις δημόσιων κτηρίων.