Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό
Σύναψη συμφωνίας για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη θα επιχειρήσουν το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των περίπου 2,2 εκατ. Σύρων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και σύμφωνα με διπλωμάτες έως και χθες καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες για να υπάρξει οριστική συμφωνία. Η Τουρκία φέρεται να είναι αποφασισμένη να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους όσα περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν φτάσει στην Ευρώπη πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι φτάνοντας στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Η σύνοδος γίνεται στη σκιά των αποκαλύψεων πως ορισμένοι από τους δράστες που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αλλά και την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.