Ολο το παρασκήνιο της άκαρπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών - Οι διάλογοι «φωτιά» και οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Ολο το παρασκήνιο της άκαρπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών - Οι διάλογοι «φωτιά» και οι ανακοινώσεις των κομμάτων
Σε έντονο κλίμα με διαφωνίες και χωρίς ουσιαστική απόφαση διεξήχθη το χθεσινό Συμβούλιο Πολιτικών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα εν λόγω θέματα -ιδίως δε το πρώτο- αποτέλεσαν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπήρξε έντονη διαμάχη, με αφορμή το θέμα των συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά πρότεινε στους υπόλοιπους τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος. Ωστόσο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Το Ποτάμι εμφανίστηκε επίσης αρνητικό όσον αφορά στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ωστόσο άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση που θα έκανε λόγο για μη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, η πρότασή του προσέκρουσε στην άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πως «αν επιμείνετε στην άρνησή σας, θα την εκλάβω ως ένδειξη ότι θέλετε να μειωθούν οι συντάξεις». «Είναι θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας (την οποία δεν υπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
  • Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης».

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού: «Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων».

Οι διάλογοι «φωτιά»

Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό.

Πλακιωτάκης, Γεννηματά Θεοδωράκης: Όχι δεν συμφωνούμε...

Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, θα μας ενισχύσει διαπραγματευτικά.

Πλακιωτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης: Πρωθυπουργός είσαι, κυβέρνηση είστε βρείτε τρόπο να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Τσίπρας: Αφού δεν θέλετε ούτε να δηλώσουμε την βούλησή μας να μη μειωθούν οι συντάξεις, προφανώς τότε δεν σας ενδιαφέρει εάν θα καταστραφεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η στάση. Αν μειωθούν οι συντάξεις θα φταίτε εσείς. Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;

Πληροφορίες λένε ότι διημείφθη έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναινέσει στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της είπε:« Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές, και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων;»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απάντησε: «Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο»

Με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει: «Δηλαδή δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τί σημαίνει αυτό που λες; Ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ»;

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε:

«Αν δεν πάρετε σαφή θέση για το αν συντάσσεστε ή όχι με την εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων, θα βγω δημόσια και θα πω ότι δεν θέλετε να σώσουμε τις συντάξεις».

Η Φ. Γεννηματά απάντησε: «Δεν έγινε κανένας διάλογος ούτε μας εξηγείς πως θα γίνει αυτό». «Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασ. Λεβέντης, αρχικά στάθηκε θετικά απέναντι στον πρωθυπουργό και επέκρινε τη στάση των πολιτικών αρχηγών λέγοντας: «Υπονομεύετε τη συναίνεση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τις δημόσιες δηλώσεις και με τη στάση σας, πριν καν αυτό αρχίσει. Πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έχετε μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει ακόμα περάσει».

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε θέμα εκλογικού νόμου. «Για τη συνταγματική αναθεώρηση το συζητάω υπό τον απαράβατο όρο ότι θα περιληφθεί η απλή αναλογική και ότι θα ψηφιστεί εντός του 2016» φέρεται να είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Στελέχη της ΝΔ λένε, όπως μετέδωσε το Mega, σχετικά με τον διάλογο που είχε ο κ. Πλακιωτάκης με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό, ότι ο κ. Τσίπρας είπε: «Δηλαδή τί θα βγείτε και θα πείτε εκεί έξω; Θα πείτε ότι δεν συμφωνείτε να μην μειωθούν οι συντάξεις;»

Ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να απάντησε ότι αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός ήταν υποκριτικά, "γιατί από τη μια κόβεις τις συντάξεις με την ψήφο σου και από την άλλη εγείρεις τέτοια θέματα".

Επίσης στη ΝΔ αναφέρουν "ότι αυτές τις ημέρες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ψηφίζονται μειώσεις συντάξεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τα έτη 2015, 2016 συν 1 δισ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και υποστηρίζουν ότι τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συντάξεις προχωρά σε αυτές τις νομοθετικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, εκτιμούν ότι η συζήτηση αυτή ήταν απολύτως προσχηματική και θυμίζουν ότι όταν η ΝΔ θέλησε να κάνει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις και τέτοιου είδους αλλαγές, η κυβέρνηση έπεσε.
Το συμπέρασμα που έβγαλε η ΝΔ αποτυπώνεται στη δήλωση του κ. Πλακιωτάκη αργότερα: «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό είναι ότι: ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας αρχικά ζήτησε εξουσιοδότηση και εν συνεχεία αναφέρουν ότι μίλησε για καταγγελία που θα αφορά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ήδη γίνει. Η κ. Γεννηματά φέρεται να απάντησε ότι από το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και πως αυτές οι μειώσεις μισθών οφείλονται στην ανεπάρκεια της υπάρχουσας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Ποταμιού συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη λένε ότι το μεγάλο κέρδος σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού για αλλαγή του. «Σας θυμάμαι να διαδηλώνετε επί Γιαννίτση και ο Τσίπρας δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Το ασφαλιστικό θα το λύσει η Βουλή. Δεν είναι λύση να δημιουργούμε υποεπιτροπές. Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμα και στις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέμματα και για το ασφαλιστικό με μαγικές λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με τον όρο ότι ο κόσμος της παραγωγής θα έχει μέλλον σε ένα ασφαλιστικό σύστημα.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων μετά τη σύσκεψη

ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.

Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Από όλο το πολιτικό σύστημα.

Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες.
Το σέβομαι απόλυτα.

Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.

Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.

Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Αρνήθηκαν.

Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους.

Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .
Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.

Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ;
Ας το ελπίσουμε.

Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.

Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.

Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.

Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη.

Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια.»

Νέα Δημοκρατία:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας.

Επίσης, είχα τη δυνατότητα να στηλιτεύσω και τις θέσεις και βεβαίως τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό είναι ότι: «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ανεξάρτητοι Έλληνες:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για τρία βασικά θέματα: το μεταναστευτικό, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία, τελικά, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, όπου απ' ό,τι φαίνεται επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε σχέση με τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό.

Ζητήσαμε την ενίσχυση της χώρας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης - οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων - για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό μετά τις νέες εξελίξεις που είχαμε με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία. Ζητήσαμε την εμπλοκή της Frontex ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Αυτή η εθνικά διαμορφωμένη θέση θα βοηθήσει την Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών. Παράλληλα, αποφασίσαμε την αλλαγή - από αυτή τη Βουλή - του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ασφαλιστικό, δυστυχώς, είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων, των πρώην εταίρων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη θέση των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Την πολιτική του PSI, που στέρησε 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες, την πολιτική που «κούρεψε» τα ελληνικά ομόλογα, 192 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικρο-ομολογιούχων, σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές.

Παρότι η θέση την οποία τελικά διαμορφώσαμε, θέση κοινής λογικής, δηλαδή ότι ζητάμε μία λύση η οποία, πρώτον, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και δεύτερον, τη μη περικοπή των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προτίμησαν να μην συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Πλέον, θεωρώ ότι παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για την προστασία των συντάξεων και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας εξεταστικής επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης, αλλά διαχωρίζει, απ' ό,τι φαίνεται, τις πολιτικές δυνάμεις του χθες που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την πολιτική Βενιζέλου - Σαμαρά, από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η συμφωνία μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας ενισχύει την εθνική θέση και όχι την Κυβέρνηση. Μία εθνική θέση με την οποία πλέον μπορεί να διαπραγματευτεί ο Πρωθυπουργός της χώρας με τους εταίρους μας».

ΠΑΣΟΚ:

Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία.

Εμείς δεν διστάσαμε να αναλάβουμε και κόστος και ευθύνη όταν η χώρα μας έφτασε σε οριακή στιγμή.

Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα.

Γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντίθετα είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού.

Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στο θέμα του προσφυγικού. Συζητήθηκε σε βάθος, συμφώνησα σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής. Υπάρχει γι αυτό και ανακοίνωση που θα βγει από την Προεδρία. Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, έχουμε εκφραστεί δημόσια, θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή μεταρρύθμιση, τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί όλα τα κόμματα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Βεβαίως, ξέρετε όλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα από αυτή τη Βουλή. Το διεκδικούσαμε από την προηγούμενη Βουλή, όμως δεν το δέχτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του.

Έρχομαι στο θέμα του ασφαλιστικού που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν συζητήθηκε σε βάθος όλες αυτές τις ώρες, δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες. Γι αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση. Τις κόκκινες γραμμές μας ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις.

Σας ευχαριστώ.

Το Ποτάμι:

Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα

Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους»

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, έγινε δεκτή από όλους πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του Κινήματος ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή μ’ ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».

Ακόμη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι κατέληξαν σ’ ένα κείμενο για το προσφυγικό που θα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία με την πίεση της Ελλάδας, ώστε στην Τουρκία να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα.

Σ’ ότι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν, ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.

ΚΚΕ:

Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν' αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας.

Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη – παρωδία.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ’ άλλα αστικά κόμματα, με τη στάση τους. Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.